luni

22 aprilie, 2024

7 decembrie, 2015

cristian parvan
Cristian Pârvan, președintele PSPR

Patronatul Serviciilor Private din România solicită, prin intermediul unui comunicat emis luni, amânarea creșterii salariului minim până la data la care, pe parcursul execuției bugetare 2016, se vor realiza veniturile bugetare care să acopere această creștere.

Față de proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2016, patronatele mai solicită Ministerului Economiei să aloce sume semnificative pentru susținerea firmelor care dezvoltă servicii cu valoare adăugată.

În cele ce urmează, comunicatul emis de Patronatul Serviciilor Private din România:


Bugetul de Stat și Bugetul Asigurărilor Sociale puse în discuție publică au la bază o creștere economică de 4,1%, față de creșterea economică de circa 3,7% estimată a fi obținută în 2015, ipoteză stimulativă, dar care necesită măsuri administrative deosebite, care să dinamizeze sectorul investițiilor publice.

În contextul măsurilor de relaxare fiscală ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) susține amânarea creșterii salariului minim, această decizie putând fi adoptată pe parcursul execuției bugetare 2016, în condițiile în care se vor realiza veniturile bugetare preconizate și se va asigura încadrarea cheltuielilor în plafoanele asumate. Creșterile justificate, dar rapide, ale salariului minim în perioada 2012-2015 au pus o presiune semnificativă asupra salarizării în sectorul privat, în mod deosebit în domeniul serviciilor.

PSPR cere Ministerului Economiei să aloce sume semnificative pentru susținerea firmelor care dezvoltă servicii cu valoare adăugată, în principal din sfera serviciilor creative. Subliniem importanța economică a industriei serviciilor, singurul domeniu economic care contribuie în procent de peste 90% la echilibrarea balanței comerciale a României. Măsurile trebuie să vizeze în principal categoria „serviciilor de prelucrare a bunurilor”, sector ce trebuie susținut pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate a acestei categorii de servicii.

PSPR apreciază că toți cei 1,2 milioane de angajați din sectorul serviciilor trebuie sprijiniți în mod deosebit în procesul de internaționalizare a activității lor la nivelul UE, valorificând oportunitățile oferite de prevederile Directivei Serviciilor, aceste obiective nefiind evidențiate de propunerea de buget făcută de Ministerul Economiei.


PSPR cere Ministerului Energiei să-și coreleze politicile și programele cu Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, determinând reactivarea programelor ce vizează valorificarea resurselor energetice oferite de resursele de biomasă, rămase neutilizate contrar numeroaselor programe și angajamente guvernamentale asumate oficial, în corelare cu politica energetică la nivelul UE, începând cu 2010. Miza producerii energiei termice ieftine, cu grad redus de poluare și în condiții de protejare a mediului, reprezintă priorități ignorate nejustificat de guvernele anterioare, interesate de creșterea exploatării resurselor energetice fosile sau exclusiv de stimularea investițiilor în domeniul energiei eoliene și solare.

PSPR apreciază că propunerile formulate, minimale și punctuale, se constituie ca o contribuție concretă la dezbaterea publică a principalelor coordonate ale Bugetului de Stat pe 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: