marți

7 mai, 2024

21 aprilie, 2023

Confederația Patronală Concordia afirmă că marii contribuabili nu au restanțe la plata obligațiilor fiscale, iar diferența dintre veniturile estimate și încasări se datorează cel mai probabil supraestimării veniturilor fiscale la momentul prezentării proiectului de buget 2023.

Precizările sunt făcute de directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, ca reacție la declarația de joi a premierului Nicolae Ciucă privind responsabilitatea marilor companii și deficitul bugetar ridicat.

(Citește și: ”Gaura de la buget / Premierul Ciucă a găsit vinovații: marii contribuabili. Cât economisesc ministerele, ce măsuri ia guvernul”)

Comunicatul Concordia:

,,Confederația Patronală Concordia consideră că declarația premierului cu privire la cauzele deficitului bugetar generează controverse și interpretări nedorite. Din analizele noastre, marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproșabilă an de an și nu avem informații care să ne facă să credem că în primul trimestru din 2023 lucrurile ar fi stat altfel.


Pentru majoritatea marilor companii private din România care și-au plătit și își plătesc mereu taxele la timp această generalizare înseamnă o nemeritată stigmă. Dacă sunt cazuri punctuale ele trebuie transparentizate pentru a fi remediate. Cifrele din trecut arată că în general nu marile companii din mediul privat sunt cele care acumulează obligații fiscale restante. Dimpotrivă, bunul mers al finanțelor publice depinde de aceste companii și de faptul că achită mereu la timp taxele și impozitele.

Este neclar dacă avem de a face cu o colectare slabă cauzată de întârzieri la plată sau o supraestimare a veniturilor. Să ne aducem aminte de avertizările Consiliului Fiscal dinaintea adoptării bugetului pe anul acesta.

Încă din decembrie anul trecut Consiliul Fiscal considera probabilă încasarea în 2023 a unor venituri cu 11,3 mld de lei mai mici comparativ cu țintele asumate, reprezentând circa 0,73% din PIB, inclusiv din supraevaluarea unor venituri fiscale, dar nu numai.

Iată că vedem această avertizare materializându-se. Pe lângă acestea România are în continuare o problemă nerezolvată cu evaziunea fiscală și cu economia neagră și asta reiese din toate analizele Comisiei Europene privind sumele de TVA necolectate din toată Europa unde România este în capul clasamentului.


În măsura în care datele Guvernului arată că analiza noastră este incorectă suntem deschiși la dialog pentru a înțelege și corecta, dar și pentru a reconfirma disciplina fiscală a celor pe care îi reprezentăm”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: