joi

28 martie, 2024

6 august, 2019

Patronatele din Turism au elaborat un proiect pentru legalizarea și fiscalizarea bacșișului din HORECA, proiect ce este analizat de specialiștii Ministerului de Finanțe. Eugen Teodorovici a declarat că toată Europa are astfel de reglementări și că măsura ar putea fi inclusă în viitorul set de modificări fiscale, ce urmează să fie finalizat până la sfârșitul lunii august.

Ce conține proiectul patronatelor:

  • legalizarea va face posibilă plata bacşişului cu cardul, în condițiile în care 50% din plăţile din restaurante se fac astfel
  • firmele vor fi obligate să vireze bacșișul angajaților, ceea ce ar putea duce la dublarea veniturilor acestor salariați
  • bacșișul va fi impozitat cu 10% (impozitul pe venit), dar iese din sfera TVA, pentru că nu reprezintă bunuri sau servicii.

„Bacşişul va fi opţional, nu obligatoriu, iar banii vor ajunge la cei ce prestează serviciile şi nu la antreprenori. Avantajele vor fi şi pentru stat”, a explicat marți Dragoş Anastasiu, Tourism Task Force, citat de Mediafax.

În opinia patronatelor, fiscalizarea bacșișului, va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din industria ospitalităţii şi la stabilizarea forţei de muncă.

Eugen Teodorovici – Vom acționa rapid

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a discutat măsura cu reprezentanţii din industrie, spune că este o practică europeană și ea ar putea fi introdusă la finalul lui august:

Vom acţiona rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanţe, de la departamentul de legislaţie, dacă în următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi apoi secundar, până la final de august.


O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal şi de procedură fiscală, la care se pot adăuga şi acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speţă.

La 1 octombrie 2018, 48,14% dintre contractele de muncă cu normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, respectiv:

  • 39,20% dintre CIM cu normă întreagă erau încheiate la valoarea salariului minim pe economie
  • în timp ce alte 8,94% se aflau în zona salariului minim pe economie (sub 2.150 lei).

HORECA și industria prelucrătoare înregistrează cele mai multe salarii minime.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: