miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2017

salarizarePatronatele şi sindicatele sunt de acord cu decizia Executivului de a majora salariul minim brut pe economie, dar cer măsuri complementare pentru a nu fi împovărate firmele.

Printre aceste măsuri propuse de patronate se numără și defiscalizarea orelor suplimentare, prevedere care va ajuta producătorii şi exportatorii.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat vineri că măsura Guvernului de a majora salariul minim brut pe ţară la 1.450 de lei/lună va avea un impact diferenţiat în funcţie de fiecare sector economic în parte.


„Sunt sectoare economice unde impactul este redus fiindcă salariile pleacă de la un nivel ce depăşeşte salariul minim pe economie. Vorbim despre sectorul energetic, apă, bănci, informatică etc. Dar sectoarele productive, în special cele care sunt din zona celor care utilizează intensiv forţa de muncă – acolo impactul va fi generalizat, fiindcă şi acolo unde sunt puţini angajaţi la nivelul salariului minim vor determina o împingere a masei salariale să crească. Fiindcă şi ceilaţi care sunt acum la acest nivel de salarizare vor solicita creşteri. Pe de altă parte, toată lumea recunoaşte că trebuie să ieşim din capcana celui mai mic salariu din Europa. Aceste sectoare sunt: industria alimentară, HORECA, industria automotive; sunt sectoare în care am putea asista la un impact negativ, inclusiv la desfiinţarea de locuri de muncă”, a declarat pentru Mediafax Cristian Pârvan.

Companiile, a explicat el, nu pot majora preţurile astel încât să includă creşterile salariale fiindcă, în principiu, cele productive au contractele încheiate cel puţin până pe trimestrul I.

Ulterior, preţurile ar putea creşte, în funcţie de domeniul de activitate al companiilor, de marja de profit, de profitabilitatea autentică a sectorului etc.

De aceea, a spus Cristian Pârvan, una din propunerile AOAR este defiscalizarea orelor suplimentare:


„Adică, să se plătească orele suplimentare, dar statul să nu mai impoziteze aceşti bani. Noi ne-am gândit la producţie, în special la exportatori, care sunt presaţi de termene şi de necesitatea să presteze ore suplimentare”, explică Pârvan.

Sindicatele – Trebuie evitată concentrarea salariilor în zona minimului pe economie

Preşedintele confederaţiei sindicale cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat referitor la majorările salariului minim din programul de guvernare că trebuie evitată „concentrarea nejustificată a salariilor în zona minimului pe economie”.

psd-program-guv-salarii-si-pensii

„În opinia noastră, salariul minim ar trebui să ajungă în anul 2020 la suma de 2.100 de lei, iar pentru a nu provoca şocuri în economie creşterea ar trebui să fie graduală, cu un ritm de 200 de lei pe an.

Astfel că suntem de acord cu majorarea discutată azi de Guvern, pentru că acesta este unul dintre cele trei mecanisme principale prin care creşterea economică se reflectă în veniturile populaţiei, alături de Codul Fiscal şi de Contractele Colective de Muncă.

Atragem însă atenţia că ar trebui să existe o reglementare prin care să se evite concentrarea nejustificată a salariilor în zona minimului pe economie, să nu apară conflicte în rândurile salariaţilor plătiţi la acest nivel”, a declarat Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

Ministerul Muncii a publicat pe site proiectul Hotărârii de guvern prin care salariul minim garantat în plată crește, începând cu 1 februarie, de la 1.250 de lei, la 1.450 de lei, pentru un program de lucru complet de 166 ore pe lună.

Valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară urcă astfel la 8,735 lei/oră, cu 16% mai mult decât în prezent (7,382 lei/oră).

Angajatorii care nu respectă legea vor fi sancționați cu amendă contravenţională de la 300 lei la 2.000 lei, o sancțiune suplimentară distinctă de cea prevăzută de Codul munci, precizează documentul.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă.

Nota de fundamentare a HG nu conține nicio informație privind impactul reglementării.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: