3 august, 2020

Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională se angajează cu un salariu brut de minim 3.500 – 4.000 de lei pe lună, în timp ce marea majoritate a absolvenților de facultate primesc imediat după terminarea cursurilor oferte de muncă la nivelul salariului lunar minim brut pe economie fixat pentru cei cu studii superioare, de 2.230 de lei brut.

Declarația a fost făcută de antreprenori participanți la conferința „Pactul pentru Muncă”, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Cristina Chiriac, președintele CONAF, a solicitat, în cadrul conferinţei , dezvoltarea şcolilor profesionale şi a criticat transformarea claselor profesionale în clase de liceu teoretic.


„Cred că este important să reînvăţăm că meseria este brăţară de aur şi că şcolile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poţi să înveţi o meserie respectabilă, bine remunerată în ţara ta (…) Trebuie asigurate criterii de bune practici, cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem (…) care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială (…)  şi pe interesele angajatorilor, de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate”, a declarat Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimii zece ani, populaţia şcolară din România a înregistrat o scădere de peste 30%. În anii ’90, peste 300.000 de elevi urmau cursurile unei şcoli profesionale, în timp ce în anul şcolar 2019/2020 numărul acestor elevi era de doar puţin peste 100.000, adică de aproximativ trei ori mai puţin faţă de acum trei decenii, precizează comunicatul CONAF.

Imediat după Revoluţie, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învăţământul primar şi gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. Scăderea numărului de copii născuți în România, emigrația și absenteismul au făcut ca numărul elevilor și să scadă cu aproxmativ este cel al studenților: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenţi în prezent.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: