miercuri

10 aprilie, 2024

22 iunie, 2020

Partidul Progresist Sârb (pro-rusesc), condus de președintele Aleksandr Vucic, a câștigat categoric alegerile parlamentare organizate duminică, cu 62,4% din voturi, potrivit estimărilor realizate de firmele de sondaje Ipsos şi CeSID, transmite Reuters.

Procentul echivalează cu 190 de mandate în Parlamentul de 250 de locuri, în creștere semnificatovă față de cele 131 de mandate obținute la alegerile precedente.

Partidul Socialist al Serbiei ocupă locul al doilea, cu 10,7% din voturi, iar partidul de Centru Alianţa Patriotică Sârbă, condusă de fostul jucător de polo Aleksandr Sapic este pe locul al treilea, cu 4,1% din voturi.


Secţiile de votare au fost dotate cu măşti faciale şi produse de dezinfectare a mâinilor pentru cei aproape 6,6 milioane de alegături, dintre care mulţi erau aşteptaţi să nu se prezinte de teama infectării cu noul coronavirus.

Ipsos şi CeSID au estimat o prezenţă la vot de 48%, faţă de 56,7% în 2016.

Prezenţa la vot a fost afectată de un boicot al unor partide de opoziţie, care au afirmat că votul nu va fi liber sau corect, din cauza controlului asupra presei exercitat de premierul Vucic.

Alegătorii sprijină în mare măsură eforturile făcute de coaliţia guvernamentală condusă de Vucic pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar şi pentru legături puternice cu Rusia şi China.


Viitorul guvern va fi presat de UE şi Statele Unite pentru a recunoaşte independenţa Kosovo, considerată esenţială pentru stabilitatea regiunii. Aleksandr Vucic este așteptat săptămâna viitoare la Casa Albă.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: