sâmbătă

27 aprilie, 2024

10 octombrie, 2013

Partidul de extremă dreapta din Franţa, Frontul Naţional a ieşit pe primul loc într-un sondaj de opinie referitor la modul în care alegătorii francezi intenţionează să voteze în alegerile europene de anul viitor, potrivit EUObserver.

Un sondaj de opinie realizat de Ifop pentru Le Nouvel Observateur, publicat miercuri, arată că 24% dintre cei chestionaţi ar vota cu un partid anti-imigranţi, anti-musulmani, Frontul Naţional.

Formaţiunea de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară ar obţine 22%, în timp ce socialiştii lui Francois Hollande s-ar clasa pe locul trei cu 19%.


Publicaţia remarcă faptul că este vorba despre o nouă realitate a vieţii politice din Franţa.

“Frontul Naţional se schimbă în natura sa, iar locul său nu mai este la periferia jocului politic, ci chiar în centrul acesteia”. Partidul a câştigat un număr record de voturi, 18%, în alegerile prezidenţiale de anul trecut, în timp ce liderul său, Marine Le Pen (foto), a fost creditată cu faptul că a adus la vot anumite părţi neglijate din electorat.

Aproape una din cinci femei şi 25% dintre tinerii cu vârste între 18-24 de ani au votat pentru acest partid, procente record pentru Frontul Naţional.

Formaţiunea susţine stoparea imigraţiei şi ieşirea din zona euro. Le Pen s-a descris ca fiind cea care protejează Franţa faţă de Uniunea Sovietică Europeană şi imigraţa musulmană.


În acelaşi timp, ar putea avea loc cutremure politice în alegerile din 22-25 mai şi în alte ţări europene.

De pildă, în Olanda, politicianul anti-islam Geert Wilders, al cărui partid susţine retragerea din zona euro şi din UE, rămâne o forţă politică majoră în ţara sa.

A ajuns pe primele locuri în sondajele de opinie din Olanda, în ultimele săptămâni, din cauza frustrării legate de actualele politici economice ale guvernului şi din cauza creşterii euroscepticismului în rândul olandezilor.

În 2009, primele alegeri europarlamentare din Olanda, partidul a obţinut 4 din cele 25 de locuri din Parlamentul European.

Atât Wilders, cât şi Le Pen au vorbit despre posibilitatea de a face o echipă, pentru o campanie comună, înaintea alegerilor de anul viitor.

În aceeaşi situaţie se află, în Marea Britanie şi formaţiunea eurosceptică şi anti-imigraţie, Partidul Independenţei, care a ieşit pe locul trei în alegerile locale din luna mai. În prezent, are 11% din voturi, dar ar putea depăşi 16%, potrivit previziunilor actuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: