sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2020

Patronatele și sindicate reprezentative au anunțat miercuri încheierea unui parteneriat pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, făcând apel la responsabilitate, acțiunea comună și coordonată și la solidaritate socială.

”Acestea sunt cerințe urgente pentru protejarea angajaților, companiilor și economiei de efectele epidemiei de coronavirus”, transmit într-o declarație comună Confederația Patronală Concordia, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Blocul Național Sindical și Confederația Națională Sindicală “Cartel Alfa”.

Cele patru organizații au dat publicității o declarație comună cu privire la criza economică și socială cauzată de Covid-19 în care afirmă:


România întâmpină o provocare extraordinară de la izbucnirea coronavirus și este clar că ne aflăm abia la început. Protejarea societății cere o extraordinară acțiune, responsabilitate și solidaritate din partea tuturor celor implicați. În acest context, sunt necesare politici urgente și excepționale pentru a menține funcționarea esențială a economiei și protejarea angajaților în viitorul imediat, cât și pentru a ne asigura că, odată ce răspândirea virusului se află sub control, ecosistemul economic rămâne funcțional.

Responsabilitate

Obiectivul imediat al autorităților publice trebuie să fie acela de a asigura un echilibru corect între conservarea sănătății publice prin reducerea răspândirii virusului și menținerea activității economice cât mai aproape de nivelul normal.

Acest aspect cere implicarea tuturor actorilor economici, inclusiv a întreprinderilor, lucrătorilor și consumatorilor, de a acționa responsabil pentru reducerea răspândirii virusului.


Companiile trebuie să acționeze cu responsabilitate în legătură cu activitățile desfășurate și protecția lucrătorilor.

Angajații trebuie să acționeze cu responsabilitate față de activitatea lor de la locul de muncă.

Clienții trebuie să acționeze responsabil față de conaționalii lor, astfel încât cantitățile de bunuri să fie suficiente față de toată lumea, precum și față de personalul care îi servește.

Responsabilitatea comună a angajatorilor şi angajaţilor trebuie să fie baza acţiunilor pentru asigurarea continuităţii activităţi economice, cu înţelegerea situaţiei excepţionale de către ambele părţi.

Acțiune comună/coordonată

Partenerii sociali trebuie consultați și implicați în elaborarea și implementarea măsurilor naționale. Trebuie depuse toate eforturile pentru sprijinirea angajaților/lucrătorilor, întreprinderilor, activităților economice și serviciilor publice pentru a face față crizei, astfel încât activitățile să poată fi reluate după încetarea crizei, să poată fi menținute locurile de muncă, pentru a reduce riscul șomajului și pierderii de venituri.

Măsurile implementate trebuie să îi sprijine pe cei care au nevoie, fie că riscă întreruperea activității, fie că sunt în prima linie a acțiunilor de sprijin a populației în perioada de criză.

În relațiile de muncă, sunt necesare măsuri temporare care să țină cont de natura impactului crizei provocate de epidemia asupra sectoarelor:

  • Sectoare unde este necesară restrângerea activității pe fondul scăderii cererii
  • Sectoare unde s-a intensificat activitatea și este nevoie de forță de muncă suplimentară

Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanțare deschise de Uniunea Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional și să realoce rapid fondurile pentru diminuarea efectelor epidemiei în plan economic și social. Astfel, este nevoie de rectificare bugetară în regim de urgență, iar fondurile realocate să fie destinate expres pentru sprijinul lucrătorilor, indiferent de tipul relației de muncă, și al angajatorilor.

Companiile sunt responsabile de asigurarea sănătății și securității angajaților. Pentru a exercita această atribuție, trebuie să aibă acces la echipamente de protecție și dezinfecție. Este de înțeles impulsul autorităților publice de a înmagazina cantități mari de astfel de echipamente, dar o parte semnificativă trebuie lăsate să circule în piață.

Statul trebuie să pună rapid la dispoziție instrumente financiare dedicate, sub formă de garanții, împrumuturi, granturi, pentru a asigura funcționarea economiei și păstrarea locurilor de muncă.

Solidaritate

Pentru a răspunde provocării coronavirus și pentru a depăși această perioadă dificilă cu costuri individuale/personale limitate și cu întreprinderi capabile și pregătite să restabilească rapid standardele de viață, este necesar să ne bazăm pe încredere la nivelul întregii societăți.

Facem apel la toți cei implicați să acționeze cu simț de răspundere, să evite deteriorarea ecosistemului economic și social, la nivel național și european.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: