Parlamentul ungar a modificat luni o lege care deschide calea construcţiei South Stream pe teritoriul naţional, informează Bloomberg, care caracterizează această mişcare drept „ultima sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europene”.
Potrivit paginii de web a Legislativului de la Budapesta, parlamentarii maghiari au aprobat un amendament care permite unei companii să construiască o conductă de gaze chiar dacă respectiva companie nu deţine licenţă de operare. Modificarea votată de parlamentul în care partidul premierului Orban deţine o majoritate de două treimi a primit 132 de voturi pentru şi 35 de voturi împotrivă.
“Semnificaţia acestui vot este aceea că legislativul încurajează demararea South Stream şi demonstrează Rusiei că Ungaria crede în acest proiect”, a declarat pentru Bloomberg Attila Holoda, expert în reglementarea domeniului energetic, fost secretar de stat adjunct al cabinetului Orban.
Ungaria promite să demareze construcţia conductei de gaze care va scoate Ucraina de pe ruta aprovizionării Europei cu gaz rusesc în următoarele şase luni– este declaraţia făcută pe 27 octombrie de Csaba Baji, preşedintele companiei de stat MVM Zrt. (cea care a semnat un joint-venture cu OAO Gazprom pentru construcţia şi operarea conductei), pentru cotidianul Napi Gazdasag.
Urmare a acţiunilor decise de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei, Uniunea Europeană a blocat componenta europeană a proiectului South Stream şi a impus Rusiei, alături de SUA, o serie de sancţiuni economice. În ciuda deciziei europene, „proiectul South Stream este considerat de cabinetul Orban extrem de important pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei”, este mesajul transmis de guvernul de la Budapesta.
Testând limitele UE
Proiectul South Stream prevede construirea unei conducte de 2.446 km care ar urma să transporte gaz rusesc pe sub Marea Neagră, oferind Europei o rută alternativă de aprovizionare, fără să asigure însă o diversificare a surselor de furnaizare a energiei. Proiectată să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual, South Stream ar trebui să traverseze Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia înainte să intre în Italia. Proiectul este menit să asigure Gazprom independenţa de conducta care tranzitează, şi deserveşte în acelaşi timp, Ucraina.
Intenţiile Gazprom, care s-au lovit de opoziţia Uniunii Europene şi ale SUA, sunt însă încurajate făţiş de Ungaria, situaţie care a dus la tensionarea relaţiilor Budapestei cu partenerii NATO şi UE.
În ianuarie 2014, Ungaria a semnat un contract vizând extinderea singurei centrale atomo-electrice pe care o deţine şi a împrumutat 10 miliarde de euro de la Moscova. În iulie, Viktor Orban (reales în aprilie pentru un mandat de patru ani în fruntea guvernului de la Budapesta) a lansat teoria „statului iliberal” în interiorul UE, aşezândul pe Vladimir Putin pe lista modelelor de urmat.
Viktor Orban, unul dintre cei mai vocali lideri europeni la adresa sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea şi implicarea în mişcările separatiste din estul Ucrainei, a oprit pe o perioadă nedeterminată livrările de gaze către Ucraina în condiţiile în care Gazprom a suplimentat ulterior cu 67% cantitatea de gaze livrată Ungariei.
“Sprijinind planurile Rusiei, Viktor Orban testează limitele UE. Dar Uniunea a demonstrat că poate opri Bulgaria să ajute Moscova, o va face şi cu Budapesta”, este opinia lui Andras Deak, analist al Academiei Ungare de Ştiinţe, citat de Bloomberg.