miercuri

17 aprilie, 2024

12 septembrie, 2019

Parlamentul European și-a desemnat joi noua echipă pentru negocierea, cu Consiliul UE, a poziției de procuror-șef european.

Mandatul celor trei europarlamentari este de a obține numirea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, prima clasată atît în ierarhia întocmită de comisia de evaluare a 12 experți independenți, cât și la votul în comisiile PE.

Echipa de negociatori:

  • Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), membră a PPE, eurodeputat german
  • Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), S&D, Spania
  • Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Renew, Spania

”Aceștia vor negocia în numele Parlamentului European cu reprezentanții Consiliului. Mandatul lor este simplu și clar: Laura Codruța Kövesi este candidatul Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european. Este singurul candidat al Parlamentului și este singura persoana pe care Parlamentului European o va accepta în poziția de procuror-șef european”, a scris Siegfried Mureșan pe contul său de Facebook.

Până la sfârșitul lunii mai, au eșuat trei runde de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE. Ultima instituție îl susține pe francezul Jean Francois Bohnert, câștigătorul celor mai multe voturi în COREPER (forul de reprezentare al Guvernelor UE prin ambasadori, unde România a votat cu procurorul parizian).

În luna iulie, Emmanuel Macron l-a anunțat pe președintele Klaus Iohannis că-și retrage votul din COREPER dat pentru Jean Francois Bohnert, în favoarea candidatei românce. La scurt timp, Bulgaria s-a răzândit și ea, premierul bulgar, Boyko Borisov, anunțând că o susține tot pe Laura Codruța Kovesi.

Candidaturile pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European sunt individuale, așa încât retragerea susținerii Parisului nu echivalează cu ieșirea din joc a procurorului francez și nu garantează un rezultat diferit la viitorul vot dat în COREPER de cele 22 de state participante la EPPO.


Cel care va schimba radical situația este Jean Francois Bohnert, care a acceptat, la sfârșitului lui iulie, șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA, după ce a fost nominalizat de ministrul francez al Justiției.

Formal, însă, există încă trei candidați, a declarat la vremea respectivă Jean Francois Bohnert, care a explicat pentru publicația Politico de ce nu se retrage din competiție: „Comisia de selecţie are opinia că toţi cei trei candidaţi trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecţie trebuie reluată de la început. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a spus Bohnert.

Al treilea candidat este Andrés Ritter, din Germania, care a avut punctaj mai mic la toate etapele din procedura de selecție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: