21 noiembrie, 2013

Summitul de la Vilnius riscă să înregistreze un eșec, după ce Ucraina, cel mai mare stat din Parteneriatul Estului a suspendat practic pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere la UE. Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei) a respins joi toate proiectele de lege care permiteau transferul în străinătate pentru îngrijiri medicale a opozantei încarcerate Iulia Timoșenko – condiție pusă de Uniunea Europeană relatează Associated Press, preluat de AGERPRES.

Toate cele șase texte prezentate au obținut mai puțin de 200 de voturi, în timp ce pentru aprobare era necesară o majoritate de 226 de voturi. Mai mulți deputați ai Partidului Regiunilor, care deține majoritatea în parlament (al președintelui Viktor Ianukovici) și ai Partidului Comunist nu au participat la vot.

Vladimir Oleinik, parlamentar din partea Partidului Regiunilor, nu a exclus o nouă sesiune extraordinară a Radei Supreme, după cum informează ITAR-TASS. ”Ar putea avea loc o sesiune specială, nu exclud această posibilitate”, a spus el, fără să precizeze o dată la care s-ar putea întruni, din nou, Rada Supremă. El a subliniat că legislativul mai are o posibilitate pentru a modifica proiectul de lege privind tratamentul în străinătate al deținuților din închisorile ucrainene și pentru a-l adopta.


”Acesta este momentul adevărului pentru Ianukovici, care va arăta dacă este gata să semneze Acordul de asociere la UE sau dacă a mințit în ultimii doi ani”, a declarat înainte de vot Arseni Iațeniuk, fost ministru de externe, un apropiat al Iuliei Timoșenko.

”Nu este o alegere între Est și Vest, este o alegere între viitor și trecut”, a mai adăugat el.

După eșecul votului, deputații din opoziție l-au îndemnat, din nou, pe președintele Ianukovici s-o grațieze pe Iulia Timoșenko, așa cum au propus emisarii europeni.

Legea cu privire la tratamentul prizonierilor în străinatate este una dintre principalele condiții impuse de Bruxelles Kievului pentru ca la 28 noiembrie, în cadrul summitului Parteneriatului Estului de la Vilnius, să poată semna Acordul de asociere și de instituire a unei zone de liber schimb cu UE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: