marți

23 iulie, 2024

14 decembrie, 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi, după aproape 8 ore de discuții, că liderii Uniunii au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, să acorde statutul de candidat Georgiei și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce este atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”.

Plecarea din sală a lui Viktor Orban a facilitat unanimitatea deciziei

Premierul ungar Viktor Orbán a părăsit sala când a fost luată decizia privind extinderea, anunță Politico. Acest lucru a permis o decizie unanimă a Consiliului European.

În orele premergătoare summit-ului, premierul Viktor Orbán declara că este prea devreme pentru Bruxelles să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina deoarece această țară nu ar fi îndeplinit 3 dintre cele 7 precondiții.


După ce s-a adresat prin legătură video liderilor europeni adunați la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apelat la rețelele de socializare pentru a suține cazul Kiev, în paralel cu discuțiile în desfășurare la Bruxelles.

Președintele Zelenski a insistat că Ucraina a îndeplinit toate cerințele stabilite de UE pentru a deschide discuțiile de aderare. „Am adoptat legile cheie. Voi toți – și subliniez: toți – știți bine că ne-am îndeplinit toate obligațiile”, a spus președintele ucrainean, într-un soi de replică la afirmațiile premierului maghiar Viktor Orbán. „Nu am auzit niciun contraargument cu privire la motivul pentru care nu ar trebui să punem în aplicare planul convenit de toată Europa. Toată Europa”, a mai subliniat Zelenski.

Liderii UE au discutat chestiunea extinderii UE după ce s-au ”împotmolit” la primul punct al ordinii de zi- revizia bugetului multianual UE, care conține inclusiv ajutorul financiar pentru Ucraina.

După lungi discuții în contradictoriu, președintele Consiliului a propus un compromis – diminuarea anvelopei fondurilor noi cerute statelor membre- și a trimis echipele de experți să caute soluții alternative astfel încât bugetul UE să se bazeze pe aceeași sumă- 66 miliarde euro- pentru priorități noi. Consiliul va reveni asupra acestui punct imediat ce experții le vor prezenta soluțiile găsite.

Volodimir Zelenski: O victorie pentru Ucraina, o victorie pentru Europa


”Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Le mulţumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple şi tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toţi ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova şi personal pe Maia Sandu”, a adăugat preşedintele ucrainean.

„Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a încheiat Zelenski mesajul său.

Maia Sandu: „Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru ţara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră”, a scris pe Facebook preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova”, a punctat ea. „Succesul de azi este meritul întregii societăţi – al tuturor celor care aleg democraţia şi prosperitatea, care muncesc cu perseverenţă şi răbdare, care au ieşit la vot, au protestat pentru libertate şi nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult”, arată Maia Sandu.

„Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a conchis şefa statului moldovean.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: