vineri

29 martie, 2024

20 octombrie, 2018

Parlamentul Macedoniei a votat vineri noaptea în favoarea schimbării numelui ţării, lansând o procedură de modificare a Constituţiei, anunță Agerpres.

Toţi cei 80 de parlamentari prezenţi au votat pentru, reuşind astfel să se atingă pragul de două treimi cerut pentru iniţierea oricărei schimbări în legea fundamentală.

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei naţionaliste au rupt rândurile şi s-au pronunţat în favoarea iniţiativei, iar restul au boicotat votul.


Prim-ministrul Zoran Zaev amenințase cu alegeri anticipate, dacă parlamentul refuză să aprobe modificarea. El şi omologul său grec, Alexis Tsipras, au căzut de acord în iunie ca Macedonia să-şi schimbe numele în Republica Macedonia de Nord, iar Atena să înceteze, în schimb, blocarea aderării țării vecine la NATO şi deschiderii discuţiilor de aderare la UE.

Macedonenii au fost chemați la urne, la 30 septembrie, pentru a lua o decizie „istorică”, dar dureroasă – dacă acceptă să devină cetăţeni ai ”Macedoniei de Nord”, un nou nume dat țării, care ar încheia vechiul conflict cu Grecia şi i-ar apropia de Uniunea Europeană.

A fost un vot masiv în favoarea schimbării numelui țării din partea alegătorilor care au participat la scrutin, numai că numărul acestora a fost mult prea scăzut, iar referendumul – precedat de controverse în societatea macedoneană – nu a putut fi validat.

Grecia revendică numele Macedonia şi moştenirea ei istorică pentru provincia sa nordică. Disputa diplomatică a izbucnit după apariţia Macedoniei în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: