joi

25 aprilie, 2024

22 septembrie, 2020

Parlamentul a votat marți proiectul de lege de aprobare a rectificării bugetare adoptate de guvern, proiect pe care l-a modificat eliminând, de exemplu, decizia guvernului de creștere a punctului de pensie cu 14%, de la 1 septembrie.

În aceste condiții, guvernul ar fi obligat, dacă președintele Iohannis promulgă acest proiect, să crească punctul de pensie cu 40%, așa cum prevede legea prorogată de Guvernul Orban.

Împotriva modificărilor operate de Parlament s-au pronunțat PNL și USR, restul partidelor cu reprezentare parlamentară votând favorabil. Rezultatul votului: 242 pentru, 187 împotrivă


Singura concesie a Parlamentului: la propunerea UDMR a fost eliminat (384 pentru, 1 împotrivă și 2 abțineri) pragul maxim de îndatorare, coborât  în comisii la 40% din PIB.

Lista celorlalte amendamente PSD impuse în Parlament, care produc, potrivit calculelor PNL, un impact bugetar suplimentar de 6,5% din PIB, sunt:

  • A fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, programat săptămâna viitoare, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020..
  • Au fost majorate sumele repartizate UAT-urilor cu 1,5 miliarde de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.
  • Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 67 milioane de lei. Banii sunt destinati finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
  • A fost alocată o sumă suplimentară de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.
  • A fost suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.
  • A fost alocat un supliment de 5,635 milioane de lei la bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

PNL a anunțat că va Contesta la CCR proiectul rectificării adoptat în Parlament din cauză că modificările nu sunt susținute cu identificarea surselor de finanțare ale noilor cheltuieli, așa cum prevede legea.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: