sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iulie, 2012

Ambele Camere ale Parlamentului au votat umbrela de salvare ESM şi Pactul fiscal. Astfel, Republica Federală Germania sprijină eforturile europene de rezolvare a crizei financiare – scrie Deutsche Welle.  Este bine aşa, afirmă în comentariul său Peter Stützle.

S-a dat o luptă dură între politicienii germani dar decizia finală este clară în favoarea umbrelei permanente ESM de salvare a monedei euro şi a Pactului fiscal, care sileşte statele semnatare să respecte o strictă disciplină bugetară. Şi asta la numai câteva ore după ce şefii de stat şi de guvern au decis la Bruxelles următorii paşi pentru salvarea monedei euro. Parlamentul german se va ocupa în perioada următoare de aceşti paşi, de lipsă de activitate nu se va plânge niciun leguitor.

ESM şi Pactul fiscal, menite să sară în ajutorul statelor euro ajunse la ananghie şi să prevină viitoare crize ale datoriei au fost votate cu două treimi atât în Bundestag cât şi în Bundesrat. În cazul Pactului fiscal majoritatea de două treimi chiar era obligatorie, de vreme ce modifică criteriile în baza cărora Germania a aprobat odinioară, tot cu majoritate de două treimi, uniunea economică şi monetară, cedând din suveranitate în favoarea Europei. În cazul umbrelei ESM, această majoritate nu era neapărat necesară, dar aşa nu mai e nevoie de avizul Curţii Constituţionale privind o eventuală atingere adusă suveranităţii naţionale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Curtea Constituţională trebuie totuşi să intervină pentru a verifica mai multe plângeri ce i-au fost adresate încă înaintea votului privind ESM şi Pactul fiscal. Judecătorii de la Karlsruhe vor face ore suplimentare la acest sfârşit de săptămână, pentru a-i semnala la timp preşedintelui ţării dacă poate sau nu, din perspectiva lor, să ratifice Acordul ESM. Abia apoi Mecanismul European de Stabilitate va putea începe să funcţioneze. Ulterior, aceeaşi instanţă se va ocupa de Pactul fiscal, a cărui intrare în vigoare este prevăzută pentru anul 2013.

Rămâne speranţa că votul de vineri seară al Parlamentului nu va fi invalidat de către judecătorii Curţii Constituţionale. Acest vot întăreşte Europa şi tragem nădejde că nu reprezintă un soi de doping interzis de regulamente.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: