joi

28 martie, 2024

27 noiembrie, 2016

ue-ar-putea-lua-noi-masuri-impotriva-rusiei-30423Votul Parlamentului European asupra unei rezoluții care critică Rusia în termeni foarte duri a oferit o imagine foarte clară asupra modului în care europarlamentarii statelor membre se poziționează față de acest stat.

Monitorizarea publicată pe site-ul Vote Watch permite identificarea precisă a modului în care au votat această rezoluție toți membri din Parlamentul European.

Parlamentul European a adoptat pe data de 23 noiembrie rezoluția ”Strategia UE de contracarare a propagandei anti-UE susținută de terți”.


Rezoluția, ce are la bază un raport elaborat de Anna Elżbieta Fotyga (PiS, Polonia, a polarizat europarlamentarii în 2 tabere:

  • cei care consideră că Rusia a declanșat un război hibrid împotriva Europei
  • cei care consideră contraproductiv acest tip de aboradare

Rezoluția a fost aprobată cu 304 voturi pentru, 179 împotrivă și un număr mare de abțineri- 208.

suporteri
Roșu- statele care nu vor să deranjeze Rusia

Din datele publicate de votewatch.eu rezultă fără dubiu că sudul Europei a votat împotriva rezoluției, mulți parlamentari europeni, în special din Italia și Franța, votând potrivit liniei adoptate la nivel național, nu celei adoptate la nivelul grupului politic în care activează.

Doar 3 europarlamentari francezi din cei 68 prezenți la vot și doar 8 europarlamentari italieni din cei 69 au votat pentru această rezoluție.


Dintre cei 18 europarlamentari greci prezenți în sală, niciunul nu a votat favorabil și numai 6 dintre cei 20 de portughezi au votat pentru.

Datele generale arată că doar grupul PPE a votat majoritar pentru susținerea rezoluției, existând totuși abțineri exprimate de parlamentari europeni italieni și francezi afiliați la grup.

Majoritatea grupului Socialist și Democrat a urmat linia politică decisă și s-a abținut la vot. O sursă din cadrul acestul grup a declarat Euractiv că motivul pentru care liderii grupului au decis această poziție față de rezoluție este că aceasta a privit global propaganda anti-UE susținută de Statul Islamic și de Rusia.

Grupul eurosceptic condus de Nigel Farage a votat masiv împotrivă, iar grupul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen a fost chiar mai unit în a bloca rezoluția.

Stalele din Centrul și Estul Europei, Germania, Belgia și Olanda au sprijit rezoluția, cu rate de aprobare între 50 și 70% dintre europarlamentari.

Statele care au susținut masiv rezoluția, cu grad de aprobare de peste 70% al europarlamentarilor lor, sunt Polonia, Lituania, Estonia, Ungaria, Croația și Slovenia.

Modul în care a votat fiecare grup politic reprezentat în PE, votul pe țări și votul individual pot fi accesate AICI- link.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: