Liderii principalelor patru familii politice din Parlamentul European au avertizat miercuri că nu vor vota următorul buget multianual dacă UE nu ajunge la o înțelegere formală care să lege accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.
Liderii PPE, S&D, Renew și Verzilor au făcut public acest avertisment, anunță Euractiv, într-o scrisoare trimisă cancelarului Angela Merkel, al cărei guvern asigură în prezent Președinția rotativă a Consiliului, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Este momentul să accelerăm lupta noastră pentru combaterea eroziunii democrației, a domniei legii și a drepturilor fundamentale care se întâmplă chiar în interiorul UE și să transmitem mesajul clar că nicăieri un succes electoral nu poate echivala cu un mandat de îndepărtare de valorile europene”, transmite scrisoarea.
Liderii UE au ajuns în iulie la un compromis asupra următorului buget multianual și a Pachetului de relansare economică, însă propunerea Comisiei Europene privind condiționarea accesului la fondurile comunitare nu este clar structurată în respectivul acord.
Propunerea imițială a Comisiei avea în vedere instituirea unui sistem care ”să rezolve deficiențele generalizate” care se manifestă în statele membre în ceea ce privește respectarea statului de drept.
Documentul emis la finalul reuniunii Consiliului UE din iulie conține însă formula de compromis potrivit căruia ”interesele financiare ale Uniunii Europene vor fi protejate în conformitate cu principiile generale ” conținute de Articolul 2 din Tratat, și menționează că ”un regim de condiționalitate” este avut în vedere.
În scrisoare, liderii celor 4 familii politice reprezentate în PE exprimă regretul față de această formulă de compromis și anunță că ”în lipsa unei decizii formale” de instituire a mecanismului care să lege fondurile europene de respectarea statului de drept ”ne este imposibil să avansăm” cu aprobarea următorului buget multianual.
Scrisoarea reamintește dorința Parlamentului European de a deține un rol activ în toată această procedură de supraveghere, solicitând Comisiei să prezinte anual un raport asupra modului în care valorile fundamentale ale Uniunii sunt protejate de statele membre.
Parlamentul mai cere schimbarea regulilor referitoare la modul în care poate fi oprit accesul unui stat la fonduri europene.
În prezent, sancțiunea financiară este propusă de Comisie și este aprobată cu majoritatea calificată în Consiliu. Parlamentul dorește ca propunerea Comisiei să intre în vigoare dacă în Consiliu nu se formează o majoritate calificată pentru blocarea deciziei.
Majoritatea calificată în Consiliu trebuie să îndeplinească două condiții simultan:
- 55% dintre statele membre votează pentru – în practică, aceasta înseamnă 15 din 27
- propunerea este sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE