miercuri

22 mai, 2024

13 decembrie, 2023

Liderii UE poartă negocieri frenetice cu Viktor Orbán pentru ca Ungaria să își ridice veto-ul veto asupra ajutorului Ucrainei, au declarat oficiali și diplomați europeni pentru Politico.

Ungaria a decis marți să vorbească deschis: Budapesta nu se va mai împotrivi noului ajutor financiar pentru Ucraina, dacă Bruxelles va debloca toate fondurile care ar fi trebuit să ajungă în Ungaria, fonduri pe care UE le-a înghețat din cauza corupției și a problemelor statului de drept, a anunțat Balazs Orbán, consilier politic al premierului Orbán.

Reacții dure ale popularilor și socialiștilor

În paralel, liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a spus că liderii UE ar trebui să aprobe ajutorul pentru Ucraina „dacă este nevoie fără Ungaria”, avertizând că Orbán este „perfid”. Liderul socialiștilor și democraților, Iratxe García, a fost mai ferm „Dacă cedăm acum în fața lui Orbán, el va continua să ne șantajeze”.


Liderii UE doresc să aprobe la summit-ul de joi și vineri două măsuri cheie de sprijin pentru Kiev: un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro și începerea discuțiilor de aderare la UE.

Premierul maghiar Viktor Orbán le blochează pe ambele, în ceea ce europarlamentarii au descris a fi un „șantaj”.

Bruxelles a amânat o zi deblocarea primei tranșe de bani pentru Ungaria, Budapesta vrea mai mult

Bruxelles-ul ar trebui să anunțe în această după-amiază că deblocarea a aproximativ 10 miliarde de euro în fonduri UE înghețate pentru Ungaria. Oficialii europeni ar fi trebuit să aprobe marți decizia, dar au decis în ultimul moment să aștepte ca reforma judiciară adoptată marți de Budapesta să fie publicată, miercuri, în Monitorul Oficial al Ungariei înainte de a adopta decizia.

Asta nu este suficient pentru Ungaria, a declarat pentru Bloomberg Balázs Orbán, consilierul politic al premierului maghiar. El a spus că Budapesta își va ridica dreptul de veto numai dacă Bruxelles-ul va debloca toți banii pe care i-a înghețat, adică aproximativ 30 de miliarde de euro.

Cum vrea Ungaria să își păstreze puterea de negociere


UE dorește să aprobe un pachet de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care ar asigura că țara este finanțată pentru următorii patru ani. Dar Ungaria rămâne împotriva acestei decizii, susținând în schimb acordarea de ajutoare pe termen scurt. Asta i-ar conserva puterea de negociere și i-ar permite să obțină mai multe concesii în viitor.

„O soluție este posibilă. Va trebui să-i dăm premierului Orbán ceva. Asta doare, dar așa merge”, a spus un diplomat european, care a adăugat că „suntem foarte aproape de o soluție” cu Ungaria.

În culise, premierul maghiar și consilierii săi semnalează, de asemenea, că sunt deschiși către o înțelegere. Viktor Orbán „susține că trebuie să-și protejeze populația împotriva costului vieții, a prețurilor ridicate la energie și că extrema dreaptă este în creștere, care este chiar mai radicală decât el”, a spus un oficial european. Berlinul și Parisul „au înțeles acest mesaj”, afirmă acest oficial.

Balázs Orbán a mai spus că Ungaria este în favoarea finanțării suplimentare din partea UE pentru protecția frontierelor și pentru a face economiile mai competitive – este evident, ambele programe ar putea canaliza bani suplimentari către Budapesta.

Cum se discută despre aderarea Ucrainei la UE

Balázs Orbán a mai spus că deschiderea discuțiilor de aderare la UE cu Ucraina rămâne o „linie roșie” pentru Ungaria. Însă oficialii din Comisie și din capitalele UE sunt mai optimiști că s-ar putea găsi un acord și în acest sens, dacă asigură Ungaria că negocierile efective de aderare cu Ucraina vor începe doar după ce țara „îndeplinește un set strict de condiții”.

Țările UE ar putea adăuga asigurări și cu privire la reversibilitatea oricărei promisiuni de aderare și că, înainte de a admite Kiev în clubul european, Bruxelles va evalua impactul asupra unor domenii precum politica agricolă – o problemă sensibilă pentru multe țări membre.

Cu avertismentele sale cu privire la costul aderării Ucrainei și insistențele că Kiev este ”la ani lumină distanță” de a avea instituții democratice stabile, Viktor Orbán a spus cu voce tare ceea ce mulți lideri ai UE șopteau în spatele ușilor închise. „Dar”, a spus un înalt oficial european, „Orbán știe bine că Ucraina va fi într-o zi membră a UE”, iar echipa sa este „conștientă că trebuie să găsim o soluție”.

Reacții dure din Parlamentul European

Liderii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European se opun în unanimitate acordului UE cu premierul Viktor Orbán. Au fost lansate avertismente foarte puternice cu privire la legăturile lui Orbán cu președintele rus Vladimir Putin.

Întâlnirea lui Viktor Orbán cu Vladimir Putin „arată că a părăsit echipa Europei și s-a alăturat echipei Rusiei. Încercările lui de atunci de a mobiliza opoziția din Europa și SUA împotriva unui sprijin financiar mai mare pentru Ucraina sunt perfide”, a avertizat Weber, șeful PPE.

„Cine mai poate număra de câte ori calul troian al lui Putin a blocat sancțiunile UE împotriva Rusiei și a întârziat sprijinul financiar pentru Ucraina?”, spune și socialistul Iratxe García. El consideră că este „inacceptabil ca, în încercarea de a câștiga aprobarea Budapestei, Comisia Europeană să ia în considerare deblocarea de miliarde de euro pentru Ungaria, care au fost înghețate din cauza problemelor de stat de drept și corupție”.

Verzii și grupul liberal Renew Europe au transmis, de asemenea, declarații puternice împotriva deciziei UE de a debloca fonduri pentru Ungaria.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: