Parlamentul European acuză Comisia Europeană pentru amânarea impunerii SUA de vize de călătorie în UE - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Parlamentul European acuză Comisia Europeană pentru amânarea impunerii SUA de vize de călătorie în UE

14 decembrie, 2016

vize suaÎn cadrul unei dezbateri organizate miercuri la Strasbourg, Parlamentul European urmează să condamne Comisia Europeană pentru că nu introduce sistemul de vize obligatoriu pentru cetățenii Statelor Unite.

Comisia ar fi trebuit încă din aprilie 2016 să impună cetățenilor americani un regim de vize după ce SUA au decis să păstreze restricții de călătorie pentru cetățenii din 5 state europene- Polonia, România, Bulgaria, Croația și Cipru, în baza unor ”îngrijorări în materie de securitate”, după cu a informat UE.

În baza unei legi din 2013, Executivul european este obligat să blocheze sistemul de călătorie liberă pentru cetățenii oricărui alt stat care nu renunță la vize pentru toți cetățenii membri ai UE.


În ciuda acestei reglementări, Comisia nu a luat atitudine de teamă că va provoca un ”impact semnificativ” asupra relațiilor UE-SUA, administrația de la Washington avertizând că va riposta în situația în care regimul vizelor obligatorii va fi impus americanilor.

”UE are dreptul să adopte măsuri simetrice în relația cu SUA. Nu există nicio explicație pentru excluderea Poloniei sau a celorlalte state membre”, firmă pentru Politico europarlamentarul Kazimierz Ujazdowski.

În luna iunie 2016, Comitetul pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne al Parlamentului European a avut o reacție agresivă la adresa Comisiei Europene, avertizând că va acționa executivul în instanță pentru neîndeplinirea sarcinilor legale.

”Este inadmisibil faptul că cetățenii UE nu beneficiază de tratament egal”, afirmă și europarlamentarul croat Tonino Picula, care este de părere că eliminarea vizelor ar trebui să fie o precondiție a oricăror negocieri economice dintre UE și SUA. În noiembrie 2016, Canada a acceptat să ridice restricții similare impuse României și Bulgariei ca parte a înțelegerii de semnare a acordului comercial CETA.


”Avem senzația că, pentru unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri, SUA, există mai multe tipuri de europeni. Nu putem accepta așa ceva”, spune și europarlamentarul bulgar Eva Paunova.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Congresul Statelor Unite ia în considerare eliminarea vizelor pentru Croația prin intermediul legii “Jobs Originated through Launching Travel”, inițiativă care însă nu a fost discutată din luna august.

Un purtător de cuvânt al misiunii SUA în UE a transmis Politico confirmarea  faptului că ”autoritățile își continuă angajamentul asumat față de aceste 5 state membre UE de a le facilita eforturile depuse în îndeplinirea multelor cerințe ale Programului de Renunțare la Vize”.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr