marți

16 iulie, 2024

22 iunie, 2020

Parlamentul European crede că UE, ca întreg, dar și statele membre, individual, ar trebui să recunoască oficial injustiţiile din trecut şi crimele împotriva umanităţii comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare şi a rromilor.

Într-o rezoluţie adoptată de vineri cu 493 voturi „pentru”, 104 „împotrivă” şi 67 abţineri, Parlamentul European mai denunţă ideea supremaţiei rasei albe, condamnă cu fermitate „decesul îngrozitor” al lui George Floyd şi își anunță susținerea pentru protestele pașnice împotriva rasismului și discriminării.

Combaterea discriminării indiferent de motive trebuie să fie o prioritate a UE, şi prin urmare, PE solicită Consiliului „să deblocheze imediat şi să finalizeze negocierile cu privire la directiva transversală privind combaterea discriminării”, care este blocată din momentul în care Comisia a venit cu propunerea respectivă, în 2008.

Libertatea de exprimare nu protejează rasismul şi xenofobia


Rezoluţia subliniază că exprimarea cu tentă rasistă şi xenofobă nu intră în spectrul libertăţii de exprimare.

Eurodeputaţii regretă faptul că forţe politice extremiste şi xenofobe din întreaga lume recurg la „denaturarea faptelor istorice şi a datelor statistice şi ştiinţifice şi utilizează un simbolism şi o retorică ce amintesc de anumite aspecte ale propagandei totalitare, printre care rasismul, antisemitismul şi ura faţă de minorităţi”.

Având în vedere că discriminarea şi hărţuirea rasială rămân frecvente în întreaga Uniune Europeană, eurodeputaţii consideră că e nevoie de eliminarea prejudecăţilor rasiale şi etnice din procedurile de aplicare a legii penale şi sancţionarea cazurilor de brutalitate din partea poliţiei. Instituţiile UE şi statele membre ar trebui să recunoască în mod oficial injustiţiile din trecut şi crimele împotriva umanităţii comise împotriva persoanelor de origine africană, a persoanelor de culoare şi a romilor.

Rasismul şi discriminarea nu îşi au locul în societăţile noastre, sunt de părere deputaţii europeni, solicitând UE să adopte o poziţie fermă şi hotărâtă împotriva rasismului, a violenţei şi a injustiţiei.


În rezoluția de vineri, Parlamentul European„condamnă cu fermitate decesul îngrozitor al lui George Floyd” în SUA, precum şi omorurile similare peste tot în lume. Deputaţii solicită autorităţilor SUA să întreprindă măsuri hotărâte pentru a elimina rasismul structural şi inegalităţile, condamnă acţiunile de reprimare întreprinse de poliţie împotriva protestelor paşnice şi a jurnaliştilor, precum şi ameninţarea preşedintelui american de a recurge la forţele armate şi retorica sa provocatoare.

PE sprijină recentele proteste masive din întreaga lume împotriva rasismului şi a discriminării şi condamnă „ideea supremaţiei rasei albe sub toate formele ei”.

Deputaţii denunţă „actele de jaf, incendiere, vandalism şi distrugere a proprietăţilor publice şi private cauzate de anumiţi demonstranţi violenţi”, solicitând în acelaşi timp ca „utilizarea disproporţională a forţei şi tendinţele rasiste ale organelor de aplicare a legii” să fie denunţată de fiecare dată oricând şi oriunde ar apărea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: