Parlamentul European cere impunerea vizelor pentru canadieni și americani, Comisia refuză: Ar fi contraproductiv - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Parlamentul European cere impunerea vizelor pentru canadieni și americani, Comisia refuză: Ar fi contraproductiv

3 mai, 2017

Parlamentul a votat în martie o rezoluție prin care solicita Comisiei Europene suspendarea, în cel mult două luni, a regimului de liber acces al americanilor și canadienilor pe teritoriul UE.

Decizia a fost luată ca reacție la nerespectarea de către SUA și Canada a principiului reciprocității – cinci state membre, inclusiv România, au nevoie de viză pentru a călători în SUA.

Rezoluția din martie nu avea caracter obligatoriu.


Comisia Europeană a răspuns marți solicitării PE, pecizând că măsura impunerii de vize pentru cetățenii americani și canadieni ar fi contraproductivă, dar își va intensifica eforturile diplomatice pentru respectarea deplină a principiului reciprocității.

„Ținta noastră este și rămâne obținerea reciprocității complete în domeniul vizelor, cu SUA și Canada. Angajamentul nostru continuu și contactele diplomatice din ultimul an au adus rezultatele rezultate tangibile cu Canada și sunt hotărâți să procedăm în același fel cu SUA. Dialogul cu partenerii noi strategici este modul corect de a merge mai departe și suntem pe drumul cel bun”, a declarat comisarul european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos, după decizia CE de a nu respecta solicitarea eurodeputaților.

În momentul de față, cinci state membre au nevoie de viză pentru a călători în SUA – Bulgaria, Croația, Cipru, România și Polonia.

Pentru Canada au nevoie de viză doar două state, Bulgaria și România, dar de la 1 mai, cei care au avut în ultimii 10 ani vize pentru această țară și SUA, pot călători liber.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De la 1 decembrie 2017, bulgarii și românii vor beneficia de liberalizarea completă a regimului de vize.

Aceste termene în relația cu Canada au fost însă obținute în cadrul acordului economic încheiat anul trecut.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr