luni

10 iunie, 2024

23 mai, 2023

Fondul de pensii al Parlamentului European, care riscă să intre în faliment, va fi menținut în viață încă câțiva ani. Conducerea PE a adoptat luni măsuri pentru a reduce gaura de la fondul de pensii – de 310 milioane de euro la aproximativ 86 milioane de euro, dar a amânat orice decizie finală cu privire la reforma schemei până după alegerile UE din 2024.

Potrivit Politico, responsabili cu finanțele instituției au convenit luni să reducă plățile către beneficiari cu 50%, să ridice vârsta eligibilă – de la 65 de ani la 67 de ani – să înghețe indexarea anuală a pensiei cu rata inflației.

Conducerea PE a adoptat și o altă propunere: să invite beneficiarii să accepte o ofertă unică financiară de a renunța la schemă.


Pentru un mandat plin, pensia unui europarlamentar este de 1.540 de euro. Cu cât o persoană a îndeplinit mai mult timp mandatul de europarlamentar, cu atât pensia este mai mare.

În prezent, 914 de persoane, majoritatea deputați cu multe mandate la activ, foști europarlamentari sau membri supraviețuitori ai familiei acestora, primesc în prezent, în medie, o pensie de 2.206 euro pe lună.

Parlamentul a introdus sistemul de pensii suplimentare în 1990, sistem care a funcționat până în 2009, când a intrat în vigoare o schemă unificată de pensii.

Contribuțiilor parlamentarilor la fondul de pensii suplimentare au fost oprite în urmă cu 14 ani, acesta fiind în parte motivul pentru care fondul se află acum într-o situație dificilă.


***

(Citiți și: ””Înapoi, în improvizație”. Au apărut Cronicile 82 – Sumar, titluri, autori”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Tensiunea (nu tensiunile, ci tensiunea) geopolitico-militară globală prinde democrația occidentală

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: