miercuri

17 iulie, 2024

8 februarie, 2024

Parlamentul European a aprobat o legislație care va obliga băncile și alți furnizori de servicii de plată să ofere cetățenilor și întreprinderilor UE opțiunea de a efectua transferuri de bani instant. Legea, care a fost adoptată de o majoritate covârșitoare a deputaților europeni miercuri, urmează propunerii Comisiei din octombrie 2022 de a pune la dispoziție așa-numitele „plăți instant” în întreaga UE.

Votul a avut loc la trei luni de la finalizarea așa-numitelor negocieri „trilog” între Comisie, Consiliu și Parlament, în timpul cărora Parlamentul a făcut lobby cu succes pentru a consolida prevederile legii antifraudă, solicitând furnizorilor de plăți să verifice dacă numele beneficiarilor și codurile IBAN corespund pentru toate tranzacțiile.

Transferuri în cel mult 10 secunde, la orice oră, în orice zi

Conform noilor reguli, toți furnizorii de plăți trebuie să ofere clienților opțiunea de a efectua transferuri de credit care nu durează mai mult de zece secunde de la momentul aprobării, la orice oră, în orice zi.


De asemenea, costul plăților instantanee nu trebuie să fie mai mare decât cel al tranzacțiilor obișnuite, a căror procesare poate dura adesea câteva zile.

Se așteaptă ca regulamentul să intre în vigoare în țările din zona euro până la sfârșitul acestui an, în timp ce statelor care nu sunt membre ale zonei euro li se va acorda câteva luni în plus pentru a se conforma.

„O chestiune de optimizare”

Potrivit companiei de consultanță EY, la sfârșitul anului 2021, doar 11% din transferurile de credit din UE erau plăți instantanee, în ciuda faptului că astfel de sisteme de plată există de ani în multe țări, inclusiv India, Australia și Mexic.

Comisia Europeană estimează că aproximativ 200 de miliarde euro în transferuri de credite sunt blocate în tranzit în sistemul financiar european într-o singură zi.


Nicolas Véron de la Bruegel, think tank cu sediul la Bruxelles, a spus că eșecul anterior al UE de a impune plăți instantanee a provocat „o fricțiune în sistemul său financiar”.

„Pentru o afacere care are un management strict al operațiunilor financiare, este o diferență dacă plata se face astăzi sau mâine. Cu cât ai întârzieri mai mici, cu atât ești mai eficient, așa că este o problemă relevantă. Nu aș spune că este cel mai mare obstacol în calea creșterii europene, dar este o chestiune de optimizare”, a declarat el pentru Euractiv.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: