sâmbătă

29 iunie, 2024

cum te angajezi la parlamentul european

6 iunie, 2024

Parlamentul European – care nu are drept de inițiativă legislativă, spre deosebire de parlamentele naționale – este privit drept cea mai slabă dintre cele trei instituții ale UE, în ciuda încercărilor repetate de a-și consolida puterea.

Dar, prin examinarea intensă și modificarea legilor propuse, membrii Parlamentului European pot modela forma noilor reguli ale UE – și pot schimba vieți în acest proces.

Multe dintre cele mai mari decizii luate în ultimul mandat parlamentar – de la legile climatice până la regulile de guvernață a inteligenței artificiale – nu vor fi resimțite de mase timp de mulți ani. Există însă lucruri mult mai puțin spectaculoase dar care au impact imediat în viața de zi cu zi a europenilor.


În continuare, 5 astfel de decizii adoptate în ultimii 5 ani în Parlaamentul European

Încărcătorul unic

Când Apple a lansat iPhone 15 cu un port obișnuit de încărcare USB-C a făcut-o pentru a mulțumi UE. Compania a anticipat regulile în materie – mai bine cunoscute ca „legea încărcătorului unic” – care impun ca smartphone-urile să fie toate dotate cu port USB-C până la sfârșitul acestui an.

(Citește și: ”Încărcătorul comun: Astăzi intră în vigoare legislația europeană privind portul universal de încărcare a electronicelor”)

Regulile – care au fost susținute de multă vreme de Parlamentul European și extinse pentru a acoperi cititoarele electronice, tastaturile,, căștile și dispozitivele portabile de către europarlamentari – au fost menite să combată una dintre supărările clienților din UE: un sertar plin cu diferite încărcătoare pentru diferite device-uri. Sigur, corporațiile au afirmat că se raliază ideii de reducere a deșeurilor electronice, dar mișcarea a fost forțată de decizia Bruxelles.

Costul apelurilor transfrontaliere

Nu a fost o victorie ușoară, dar parlamentarii au făcut ca cele 27 de capitale UE să accepte să elimine suprataxele aplicate de operatorii de telecomunicații atunci când suni sau trimiți mesaje cuiva dintr-o altă țară a UE – completând faimosul regim de roaming gratuit al UE.

(Citește și: ”Acord la Bruxelles: încă 10 ani de roaming gratuit în UE”)


Au fost plafonate așa numitele tarife angro pe care operatorii de leefonie mobilă și le percep reciproc atunci când clienții lor folosesc alte rețele în roaming: la 2 euro per gigaoctet (Gb) din 2022. Altfel spus, în cazul în care consumatorii își depășesc limitele contractuale de roaming, orice taxe suplimentare nu pot fi mai mari decât limitele de roaming angro. Plafonul va scădea, treptat, până la 1 euro în 2027.

Căutarea pe Google

Google a schimbat modul în care apar rezultatele căutării în funcție de locație. Oamenii obișnuiau să caute ceva pe Google, să facă clic pe primul link afișat, de cele mai multe ori link către un site favorizat de motorul de căutare.

(Citește și: ”Google și Meta, investigate antitrust de Comisia Europeană”)

Acest ”truc” nu mai funcționează în Europa datorită Legii Uniunii Europene privind piețele digitale, care a forțat firmele Big Tech să nu mai acorde prioritate propriilor produse și servicii față de rivalii mai mici pe platformele lor.

Dreptul la reparație

Când un laptop sau un smartphone se stricau, întrebarea a fost întotdeauna: „Ar trebui să-l repar sau să cumpăr unul nou?” Răspunsul era dificil când aflai că ambele variante costă cam la fel- sau simplu, când nu găsei cine să repare.

Având asta în minte, Parlamentul a propus reguli care forțează companiile să acorde prioritate reparației bunurilor de consum defecte față de înlocuirea lor și să facă piesele de schimb și manualele de reparații ușor accesibile.

(Citește și: ”Parlamentul UE a adoptat legea privind dreptul la reparație – noutățile”)

Parlamentul European a luptat din greu pentru a lărgi domeniul de aplicare al ”dreptului de a repara” cât mai mult posibil, dar a fost întâmpinat cu o rezistență puternică din partea țărilor UE. Guvernele naționale au dat aprobarea finală asupra legi săptămâna trecută, la timp pentru alegerile UE.

Reguli pentru ambalaje și capace care nu cad de pe sticlă

Legea UE privind materialele plastice de unică folosință a trecut prin obișnuitul ping-pong legislativ între instituții în precedentul Parlament (2014-2019) dar a fost votată de actualul parlament.

Deputații europeni s-au luptat pentru restricții asupra unei game de produse largi. Vânzătorii de alimente la pachet au trebuit să treacă la tipuri mai durabile de containere, cum ar fi cutiile de carton, care pot fi colectate și reciclate mai ușor, pentru a se potrivi cu cuțite și furculițe din lemn și paie din hârtie.

Datorită noilor reguli privind ambalajele tocmai adoptate, veți putea în curând să mergeți la tejghea și să cereți ca salata să fie servită în cutia de prânz adusă de acasă.

Din iulie anul acesta, capacele tuturor sticlelor de băuturi răcoritoare vor trebui să fie atașate la restul recipientului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: