Preşedintele cipriot va prezenta, joi, liderilor politici planul B pentru finanţarea cotroversatului împrumut extern, reatează BBC.
Anterior s-a anunţat că băncile, care au fost închise toată săptămâna, pentru a preveni retragerile masive, vor rămîne închise până marţi.
“O decizie asupra pachetului de ajutorare pentru Cipru trebuie luată cel târziu joi”, a anunţat Nicos Anastasiades. El va prezenta propunerea sa într-o întâlnire cu liderii politici, joi dimineaţa, şi este de aşteptat să meargă în Parlament după-amiaza.
Televiziunea de stat a dezvăluit că planul ar putea include o taxă pe depozitele bancare de peste 100.000 de euro; propunerile anterioare făcând referire şi la depozitele între 20.000 şi 100.000 de euro, care au nemulţumit mulţi ciprioţi.
Un oficial a declarat pentru AP că noul pachet va include şi “o formă” de ajutor din partea Rusiei, dar nu a dat detalii. Ministrul de Finanţe cipriot a declarat după discuţiile cu omologul rus, Anton Siluanov, că “nu au existat oferte concrete, dar a fost un început bun”. Negocierile vor continua joi la Moscova.
Liderii politici din Cipru au discutat de urgență, miercuri, după ce, cu o searăînainte, Parlamentul a respins cu majoritate covârșitoare acordul privind un împrumut internațional, relatează BBC.
Președintele Nicos Anastasiades s-a întâlnit cu liderii partidelor politice, pentru a pune la punct un plan B, după ce taxa pe depozitele bancare nu a obținut sprijinul parlamentarilor.
Ministrul de Finanțe Michalis Sarris se află la Moscova, pentru a obţine ajutor din partea Moscovei, având în vedere că în Cipru există investiţii rusești de mai multe miliarde de dolari. Germania spune că băncile din Cipru s-ar putea să nu se mai redeschidă niciodată dacă nu se ajunge la un acord cu UE și FMI, pentru acordarea împrumutului. Bursa rămâne, de asemenea, închisă.
Între timp, mitropolitul Bisericii Ortodoxe cipriote, Hrisostom al II-lea, a afirmat că Biserica este dispusă să îşi ipotecheze bunurile pentru a investi în obligaţiuni guvernamentale.
Reuniune de urgenţă, căutarea de soluţii
Președintele Anastasiades a cerut o reuniune de urgență cu liderii politici și guvernatorul băncii centrale, pentru a examina planuri alternative de rezolvare a acestei situații, după votul parlamentar. Anastasiades a fost ales președinte în 24 februarie. El urmează să participe și la o ședință de guvern, precum și la negocieri cu UE, BCE și FMI.
Restructurarea băncilor, emiterea unor acțiuni de stat și creșterea fondurilor rusești sunt câteva dintre opțiunile vizate.
Taxa controversată a fost propusă ca o condiție pentru împrumutul de 10 miliarde de euro acordat de UE și FMI. Cipru urma să adune la buget 5,8 miliarde prin intermediul acestei taxepe economiile ciprioților.
Planul a fost dat peste cap de votul din Parlament. Propunerea era să fie exceptate de la plata acestei taxe depozitele sub 20.000 de euro, dar să fie aplicată o taxă de 6,75% pentru depozitele între 20.000-100.000 de euro și un impozit de 9,9% pentru cele ce depășesc 100.000 de euro.
Oricum, Parlamentul a respins propunerea cu 36 de voturi împotrivă, 19 abțineri și niciun vot pentru, iar protestatarii adunați în fața Parlamentului au reacționat cu bucurie la această veste. Președintele a declarat că respectă întrutotul votul Parlamentului și că a discutat cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru a găsi o alternativă de finanțare pentru Cipru.
Ministrul cipriot de finanțe s-a întâlnit cu omologul său rus, Anton Siliuanov, miercuri, pentru a discuta despre flexibilizarea termenilor acordului de împrumut de 2,5 miliarde de euro pe care Moscova l-a acordat Nicosiei, în 2011, și posibilitatea acordării unor noi finanțări.