Parlamentul din Marea Britanie a intrat în posesia unor documente interne ale Facebook, inclusiv a unor mail-uri dintre şefii companiei, după ce le-a confiscat de la fondatorul unei firme de software aflată în litigiu cu Facebook.
Damian Collins, fondatorul companiei de software Six4Three, care se afla într-o călătorie de afaceri în Londra, a fost forţat de Parlamentul britanic să cedeze o serie de documente interne ale Facebook, scrie News.ro.
Six4Three a dat în judecată Facebook în Statele Unite, susţinând nu doar că oficialii companiei ştiau de deficienţele de securitate care au dus la scandalul Cambridge Analytica, dar încurajau chiar indirect folosirea acestora de către terţi.
Aceste acuzaţii au atras atenţia comisiei din Parlamentul Britanic care investighează cazul şi care a profitat de vizita la Londra a lui Collins, pentru a confisca documentele.
Acestea nu trebuie făcute publice, conform procesului civil aflat pe rol în Statele Unite. Însă, această decizie nu se aplică şi în Marea Britanie, unde jurisdicţia aparţine Parlamentului acestei ţări.
Documentele ar conţine mail-uri care dovedesc că executivii Facebook au ştiut şi au permis Cambridge Analytica să acceseze datele a 87 de milioane de utilizatori ai reţelei sociale.
Facebook a respins aceste acuzaţii în procesul civil din Statele Unite, iar acum a emis un scurt comunicat în care spune că documentele nu trebuie dezvăluite public şi că, de asemenea, Parlamentul Britanic trebuie să le returneze Curţii Supreme din San Mateo, California.
Facebook a pierdut peste 100 de miliarde de dolari din valoarea la bursă de la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica.