marți

26 martie, 2024

28 aprilie, 2016

aEuroparlamentari britanici, francezi, germani și olandezi- ale căror țări fac parte din coaliția care desfășoară misiuni aeriene împotriva Statului Islamic- cer guvernelor lor să autorizeze misiuni aeriene umanitare prin intermediul cărora să parașuteze medicamente și alimente în zonele aflate sub asediul armatei guvernamentale siriene.

Potrivit The Guardian, populația civilă prinsă în aceste zone de conflict este afectată de foamete.

Apelul lansat miercuri vine într-o perioadă de maximă îngrijorare în ceea ce privește situația umanitară din Siria și valabilitatea fragilului armistițiu încheiat. Staffan de Mistura, emisarul special ONU, a informat miercuri noaptea Consiliul de Securitate în legătură cu evoluțiile negative ale negocierilor de pace din Geneva.


Exprimând profunda îngrijorare legată de nerespectarea acordului de pace, de Mistura a cerut liderilor SUA și Rusia să intervină pentru respectarea armistițiului.

”Reînnoiesc apelul la intervenție rapidă a SUA și Rusia și pentru că moștenirea ambilor președinți este influențată de succesul unei inițiative unice, care a debutat foarte bine, dar care trebuie să se încheie la fel de bine.” a spus misarul special ONU.

SUA și Rusia trebuie să stabilească o reuniune ministerială a celor mai semnificative puteri regionale care alcătuiesc Grupul de Suport Internațional pentru Siria, a afirmat Staffan de Mistura.

Într-o scrisoare adresată publicației britanice The Guardian, parlamentari și europarlamentari membri ai diverselor familii politice din Europa scriu: ”Statele noastre, Marea Britanie, Franța, Olanda și Germania, execută misiuni aeriene în spațiul aerian sirian ca parte a luptei împotriva ISIS. Dacă ONU îi lipsesc mijloacele de a furniza ajutoare, noi avem și capacitatea, și abilitatea să acționăm. Misiunile desfășurate la mare altitunine feresc piloții noștrii de pericole. Parașutarea ajutoarelor umanitare este o acțiune de ultimă instanță, dar în teren există parteneri pregătiți să distribuie aceste ajutoare în zonele asediate.”


Acordul de încetare a focului în Siria, încheiat în februarie, prevedea inclusiv misiuni umanitare, însă foarte puține misiuni de acest gen au putut fi derulate în zonele de conflict.

ONU afirmă că livrarea acestor ajutoare ar trebui făcută cu ajutorul unor convoaie, însă admite că acestea nu pot opera în lipsa unor permisiuni acordate de guvernul sirian.

În Daraya, suburbie a capitalei Damasc, situația civililor este disperată, armata guvernamentală interzicând intrarea sau ieșirea persoanelor sau alimentelor. Coordonatorul ajutoarelor umanitare ONU Stephen O’Brien a declarat publicației britanice că guvernul sirian a ignorat numeroase solicitări adresate de organizația internațională, care este pregătită să trimită alimente și medicamente în Daraya. În această zonă este o foamete cumplită, locuitorii ajungând să mănânce iarbă pentru a supraviețui.

În martie, ONU a reușit prima acțiune umanitară, care s-a efectuat tot prin parașutarea de alimente și medicamente, în zona de nord-est a localității Deir Ezzor, aflată sub asediul ISIS.

Riyad Hijab, șeful delegației opoziției siriene din cadrul Înaltului Comitet de Negociere, a făcut la rândul său apel către statele arabe și europene să facă mai mult pentru trimiterea de ajutoare umanitare.

Rusia a anunțat miercuri că negocierile de la Geneva se vor relua pe data de 10 mai în ciuda faptului să surse ONU au declarat că nu este fixată nicio dată pentru reluarea discuțiilor, mai ales că în urma ultimelor acțiuni militare guvernamentale există o serioasă posibilitate ca negociatorii să nu mai revină la masa tratativelor.

Negocierile de la Geneva au fost întrerupte din cauza impasului în care s-a ajuns din cauza neînțelegerilor cu privire la viitorul politic al președintelui Assad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: