miercuri

24 aprilie, 2024

15 decembrie, 2011

Noua taxă auto, care se extinde şi la maşinile înmatriculate în România înainte de anul 2007, a trecut joi de Parlament.

Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor cu 213 voturi pentru, 17 împotrivă şi 34 de abţineri, a relatat Agerpres.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie, a fost adoptat şi de Senat, în şedinţa din 12 septembrie, însă Camera Deputaţilor este for decizional.


Legea îşi propune să soluţioneze discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene.

În aceste hotărâri este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu şi publicată în Monitorul Oficial.

Ce prevede noua taxă auto:

  • Reducerea taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Statul va restitui circa 240 milioane de lei celor care au înmatriculat maşini după vechea taxă auto.
  • Taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
  • Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege.
  • Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.
  • Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu: programul Rabla, programul Casa Verde, programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului, programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare şi programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: