marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 ianuarie, 2018

Părinţii poliţistului Bogdan Gigină (foto), decedat în urma unui accident rutier în timp ce făcea parte din coloana oficială a fostului ministru Gabriel Oprea, au depus o plângere la instanţa supremă priving tergiversarea dosarului în care este investigat Oprea. Contestaţia privind durata procesului a fost înregistrată joi la instanţa supremă, primul termen fiind programat în 1 februarie.

Polițistul Bogdan Gigina a murit pe data de 20 octombrie 2015, circumstanțele decesului fiind descrise inițial în termeni vagi, incidentul fiind prezentat drept un accident rutier provocat de o combinație nefericită de factori – vreme proastă, neatenție și lucrări edilitare prost semnalizate.

Potrivit avocatului familiei Gigină, familia lui Bogdan Gigină ”ar dori ca ancheta să se bucure de o celeritate mai accentuată”, apreciind că perioada de doi ani şi trei  luni de când a fost deschis dosarul ar fi fost suficientă pentru soluţionare.


„Solicită instanţei competente să dea un termen de maxim trei luni de zile pentru soluţionarea cauzei”, a declarat avocatul.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin procurorii DNA.

Protest organizat la 5 zile după moartea lui Bogdan Gigina, cânde s-a aflat că ministrul Gabriel Oprea, care se deplasa tot timpul cu coloană oficială, nu a oprit la locul accidentului să se intereseze de starea motociclistului din escortă

În octombrie, la ieşirea de la audierile în acest dosar, Gabriel Oprea declara: ”Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”.

În acest dosar, în afară de Gabriel Oprea au mai fost audiaţi printre alţii Petre Tobă, fost şef al Poliţiei Române, precum şi fostul procuror general al României Ilie Botoş, care la momentul accidentului era secretar de stat în Ministerul de Interne. El a spus, la ieşirea de la audieri, că a aflat despre accident a doua zi, că nu avea în atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a dat explicaţii „tehnice”.

Familia Gigină s-a constituit şi parte civilă în acest dosar.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: