Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunţat, vineri, că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost constituită o cauză penală în care se fac cercetări privind conţinutul listelor electorale permanente şi al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.
„Având în vedere comunicatul Curţii Constituţionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu conţinutul listelor electorale permanente şi al listelor suplimentare utilizate în referendumul din 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au solicitat copiile listelor electorale permanente şi ale celor suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original Autorităţii Electorale Permanente şi societăţii comerciale desemnate să realizeze procedurile tehnice, în vederea efectuării cu celeritate a cercetărilor.
„Societatea comerciala desemnată să realizeze procedurile tehnice conform articolului 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificările şi completările ulterioare, a pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate”, se mai arată în comunicatul citat.
Ministerul Public precizează că toate documentele au fost primite şi sunt păstrate la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu prevederile hotărârii Biroului Electoral Central privind operaţiunile tehnice care se realizează pentru centralizarea rezultatelor referendumului.
„S-au dispus măsurile necesare pentru îndeplinirea activităţilor pevăzute de articolul 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificările şi completările ulterioare. Documentele ridicate sunt necesare în efectuarea activităţilor de urmărire penală”, a adăugat Ministerul Public.
Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat procesele verbale privind listele electorale, inclusiv cele suplimentare, referitoare la voturile de la referendum, demersul survenind înregistrării a numeroase sesizări legate de posibile fraude comise în anumite zone ale ţării.
Potrivit surselor citate, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au preluat joi seară, de la Biroul Electoral Central (BEC), procesele verbale privind opţiunile electoratului, inclusiv cele exprimate pe listele suplimentare, la referendumul din 29 iulie.
Parchetele au primit, până duminică, 29 iulie, la ora 18.00, un număr de 66 de plângeri privind încălcări ale Legii referendumului, înregistrate cu număr unic de procurori, a comunicat Ministerul Public, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
La PICCJ s-au înregistrat, duminică, 25 de sesizări privind incidente electorale, însă unele au fost trimise de mai multe ori.
Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.