duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2017

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cer ANI să verifice averea fostului președinte Traian Băsescu, scrie Mediafax.

Solicitarea vine într-un dosar în care este anchetată posibila acuzație de fals în declarații, după ce a fost clasată partea referitoare la o posibilă spălare de bani.

Potrivit surselor Mediafax, s-a renunțat la acea acuzație pentru că nu există probe care să contureze fapta penală de la care să fi plecat spălarea de bani.


Pe 6 mai 2016, Parchetul General a anunţat oficial că Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor proprietăți imobiliare.

Dosarul fusese deschis pornindu-se de la două sesizări – una a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării şi o alta a Grupului de Investigaţii Politice, a lui Mugur Ciuvică.

În luna august a anului 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit „suma de 1.483.244.000 lei, plătită numerar şi a cărei provenienţă nu a fost justificată”, conform procurorilor, iar „la aceeaşi dată, la acelaşi birou notarial, Căşuneanu Costel a cumpărat o suprafaţă egală de teren situată la aceeaşi adresă, pentru care a plătit un preţ de trei ori mai mare, respectiv preţul pieţei”.

În luna octombrie 2002, Traian Băsescu și soţia sa au cumpărat un imobil situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti . Prețul plătit a fost de 280.000 dolari și achitat numerar. Proveniența banilor, au spus ulterior procurorii, „nu este justificată, avându-se în vedere faptul că în această perioadă din conturile familiei Băsescu nu au fost retrase sume de bani. Acest imobil a fost donat câteva zile mai târziu fiicei sale, Băsescu Ioana”.


Acest lucru trebuie să fie verificat acum ANI – proveniența banilor respectivi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Procurorii de la Parchetul General susțineau că „preţul terenului din Aleea Privighetorilor, achiziţionat de către Traian Băsescu la data de 09.08.2000, în sumă de 4.921.480.080 ROL (echivalent a 222.480 USD) şi nu 1.483.244.000 ROL (aşa cum se consemnează în contract) a fost achitat numerar de Căşuneanu Costel”.

În 2012, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, dar, în mai 2015, soluţia a fost infirmată de Tribunalul Bucureşti, iar în iulie 2015 s-a început urmărirea penală in rem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: