Papa Francisc, unanim recunoscut drept unul dintre cei mai fervenți apărători ai drepturilor refugiaților, a mers sâmbătă în insula grecească Lesbos cu scopul de a evidenția gravitatea crizei umanitare care se derulează la porțile Europei.
Suveranul Pontif a petrecut cinci ore pe insulă, alături de liderul ecumenic al întregii Ortodixii, Patriarhul Bartolomeu I, și de arhiepiscopul Atenei și a Întregii Grecii, Ieronimus al II-lea.
Alături de simbolistica prezenței într-un punct de criză de la frontiera Europei, întâlnirea celor trei înalte fețe bisericești este privită de The Guardian drept un nou prilej de strângere a relațiilor dintre ramurile vestice și estice ale Creștinismului.
Premierul grec Alexis Tsipras l-a întâmpinat sâmbătă pe Papa Francisc la scara avionului, după ce aeronava Alitalia a aterizat sâmbătă pe aeroportul Mytilene imediat după ora locală 10.00 (10.00, ora României), cu aproximativ 20 de minute mai devreme decât era programată, relatează AP.
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I şi arhiepiscopul Atenei şi întregii Grecii, Ieronim al II-lea, l-au îmbrăţişat şi sărutat pe Papă pe ambii obraji, după care s-au cântat imnurile naţionale grec şi italian. Liderul micii comunităţi catolice pe pe Insula Lesbos a fost, de asemenea, prezent la ceremonie.
Papa Francisc și-a început vizita, alături de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronimos al II-lea al Atenei, la Moria, o fostă bază militară unde sunt ţinuţi peste 3.000 de migranţi, după ce Uniunea Europeană şi Turcia au ajuns la un acord, luna trecută, pentru a limita fluxul migranţi. Mulţi dintre cei aflaţi la Moria vor fi trimişi înapoi în Turcia, dacă cererile lor de azil vor fi respinse.
Papa Francisc a fost primit cu aplauze de cei aflați în tabără. Jurnaliştii nu au primit autorizaţie să intre.
Potrivit programului vizitei, Papa, Patriarhul şi Arhiepiscopul vor discuta cu 250 de refugiaţi care au cerut azil, vor lua prânzul cu opt dintre ei, într-un container, după care vor merge în port, unde Suveranul Pontif va rosti un discurs, şi fiecare dintre cei trei înalţi prelaţi va spune câte o rugăciune pentru migranţii care şi-au pierdut viaţa.
Mai multe ONG-uri, dar şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), nu mai acţionează la Moria, în semn de protest faţă de condiţiile de acolo.
Voluntarii spun că vizita liderilor religioşi a determinat autorităţile să renoveze tabăra. Câteva zeci de solicitanţi de azil au fost transferaţi într-un alt centru, din apropiere, pe care Papa nu îl va vizita, zidurile au fost vopsite şi au fost făcute săli de mese.
Aproape un million de oameni, dintre care mulţi fug de războaiele, persecuţia şi sărăcia din Siria, Irak şi Afganistan, şi-au riscat vieţile în ambarcaţiuni periculoase pentru a ajunge din Tucia în Grecia, de unde sperau să meargă mai departe în vestul Europei. Sute dintre ei au murit, astfel că insula elenă Lesbos este presărată cu numeroase morminte neidentificate.
Papa, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de romano-catolici din lume, a apărat în repetate rânduri refugiaţii şi le-a cerut parohiilor catolice din Europa să îi găzduiască, Prima sa călătorie după ce a devenit Pontif, în 2013, a fost pe insula siciliană Lampedusa, unde, ca şi în Lesbos, au ajuns valuri întregi de refugiaţi.