duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 octombrie, 2020

Papa Francisc a refuzat să îl primească pe secretarul de stat american Mike Pompeo din cauză că liderul spiritual al Bisericii Catolice nu dorește ca să fie folosit în campania electorală din Statele Unite, a afirmat miercuri un oficial al Vaticanului citat de Politico.

Mike Pompeo, înaintea întâlnirilor de la Roma de săptămâna aceasta cu membri ai Guvernului Italiei, a fost extrem de critic față de planul Vaticanului de a reînnoi un pact bilateral cu China referitor la procedura de numire a episcopilor catolici chinezi.

Washingtonul conduce corul de critici al acestui acord Vatican- China, pe fondul neîncrederii tot mai mari față de Beijing, a criticilor față de modul în care autoritățile comuniste tratează minoritățile religioase și a eforturilor de a împiedica China să dobândească legitimitate morală din relația sa cu Vaticanul.


Poziția administrației americane apare însă pe fondul încercării președintelui SUA, Donald Trump, de a obține un nou mandat.

„Vaticanul își pune în pericol autoritatea morală în cazul în care reînnoiește acordul”, a scris Mike Pompeo pe Twitter, citând abuzuri ale drepturilor omului și lipsa libertății religioase din China. Secretarul de stat american avea joiprogramată o vizită la Vatican.

La un eveniment pe tema libertății actului de credință organizat miercuri de ambasada SUA la Roma, un oficial al Vaticanului a afirmat fără echivoc că Papa Francisc a refuzat să participe la întâlnirea cu Mike Pompeo.

Întrebat de Agenția ANSA dacă întâlnirea a fost anulată din cauza temerilor că imaginea Papei ar putea fi folosită în campania electorală americană, arhiepiscopul Paul Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relații externe, a spus: ”Da, acesta este motivul exact pentru care Papa nu se va întâlni cu secretarul de stat Mike Pompeo”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acordul Vatican- China a fost semnat în urmă cu 2 ani și oferă Vaticanului un cuvânt de spus în privința persoanelor care sunt numite în fruntea Bisericii Catolice Chineze. Acest acord are o durată limitată și este probabil să fie reînnoit în luna octombrie.

Situația minorităților religioase din China s-a degradat constant, dar Vaicanul speră că acest acord ar putea contribui la normalizarea relației între autoritățile de la Beijing și minoritatea catolică din China.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: