24 februarie, 2022

Locuitorii din Kiev au luat cu asalt gările și autogările pentru a părăsi capitala aflată sub atac

UPDATE:

Maia Sandu a declarat joi după-amiaza că peste 4.000 de persoane au intrat joi din Ucraina în Republica Moldova. Au fost organizate centre de refugiați lângă Palanca și Ocnița. „Granițele noastre sunt deschise pentru cetățenii care au nevoie de tranzit sau de ședere în siguranță”, a spus președinta Moldovei.

UPDATE:


Refugiații ucraineni intră în România nu doar pe la Sighetu Marmației. Sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau joi la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat.

În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare, scrie Agerpres.

Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.


„Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă”, a declarat o ucraineancă ce a părăsit, joi, ţara.

Un tânăr care are rezidenţa în Lituania a fost nevoit să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru că nu poate ajunge în ţara de destinaţie prin Nordul Ucrainei, care este atacat de ruşi.

„Mergem în Lituania, pentru că avem rezidenţa în Lituania şi mergem acolo pentru că avem şi loc de muncă”, a spus acesta.

Durata de aşteptare pentru a intra în România este foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu este dispusă să renunţe.

Coada de maşini la graniţă se întinde pe o lungime de 3 – 4 kilometri.

UPDATE:

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise în atacurile declanșate de Rusia, conform autorităților din Kiev.

Victimă a bombardamentelor din orașul Chuguev, din estul Ucrainei

****

Știrea inițială:

Panica a cuprins nu doar zona din estul Ucrainei, ci și orașele mai îndepărtate de Donbas atacate de rachetele ruse. Primii refugiați ucraineni au început deja să intre în statele vecine, care s-au pregătit împreună cu Bruxelles-ul pentru primirea a câtorva milioane de persoane.

Locuitor din Harkov rănit în timpul atacului
Blocuri distruse de rachete în Harkov

Ucrainenii s-au așezat la cozi în fața băncilor, cu mult înainte ca băncile să se deschidă, pentru a scoate numerar și a se pregăti să supraviețuiască acestui război, scrie New York Times.

Locuitorii din est nu mai merg la muncă, grădinițele s-au închis, și cei mai mulți părăsesc zona, lăsând în urmă bărbații din familie care au rămas să lupte împotriva trupelor ruse.

În Kiev, populația, care s-a pregătit de mult timp pentru momentul în care tancurile ruse vor intra în Ucraina, situația pare mai relaxată, chiar dacă s-au format cozi uriașe la benzinării și pe arterele ce duc spre cele opt ieșiri din oraș, după ce a fost atacat principalul aeroport al orașului.

Primarul Kievului, fostul campion la box Vitali Klitschko, a apărut la televiziunea ucraineană pentru a-i asigura pe locuitorii orașului de 2,8 milioane că magazinele sunt deschise, băncile funcționează și benzinăriile au combustibil. „Nu intrați în panică”, a spus el. „Stați acasă.”

Ucrainenii au fost sfătuiți să nu intre în panică, dar după declanșarea războiului, magazinele alimentare s-au aglomerat din nou cu oameni care cumpără provizii.

Cozi imense s-au format și la ATM-uri și farmacii.  

Locuitorii din Kiev se adăpostesc în stațiile de metrou ale orașului și în alte locuri sigure, potrivit presei locale.

Autoritățile locale au cerut locuitorilor din Kiev să rămână acasă ori să se adăpostească în locurile special amenjate.

„Toți cei care nu sunt implicați în operarea infrastructurii critice și a susținerii vieții a orașului, să stea acasă și să fie gata să urmeze la adăpost când se aprind sirenele”, a cerut Administrația orașului Kiev.

Iliya Kusa, analist de relații internaționale la Institutul Ucrainean pentru Viitor, a declarat pentru Al Jazeera că „oamenii pleacă din Kiev, dar nu este un val de panică”.

„Situația de la Kiev, unde mă află acum, este mai mult sau mai puțin stabilă. Nu există panică, nu există probleme critice în acest moment. Transportul public funcționează ca de obicei. Singurul lucru care s-a schimbat de fapt este că… școlile, universitățile și grădinițele sunt închise, iar spitalele sunt în alertă maximă de când parlamentul a introdus legea marțială.

Am observat că mulți oameni încearcă să obțină bani de la bancomate. Sunt cozi acolo și o grămadă de oameni s-au dus imediat la magazine pentru a se aproviziona cu produse de bază. În afară de asta, totul este în regulă”, a spus el.

Ucrainenii refugiați încep să intre în statele vecine

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că peste 2.000 de cetățeni ucraineni au trecut deja granița, refugiindu-se din calea atacurilor lansate de forțele armate ruse.

În România, sute de ucraineni au intrat încă de la începutul săptămânii, iar autoritățile s-au pregătit pentru o creștere importantă a fluxului de refugiați încă din orele următoare.

La punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmației au ajuns, joi dimineață, pe jos, zeci de cetățeni din Ucraina.

Aceștia sunt, cei mai mulți, turiști europeni pe care bombardamentele i-au găsit în Ucraina, la Bukovel.

La Sighetu Marmației au fost pregătite taberele de refugiați și se așteaptă valuri de refugiați.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, declara zilele trecute că România este pregătită să preia peste 500.000 de ucraineni care-și părăsesc țara din cauza războiului.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, în subordinea căruia se află instituția ce se ocupă de imigranți, a declarat joi că că România este pregătită pentru preluarea şi gestionarea posibilelor fluxuri de refugiaţi dinspre Ucraina.

Oficiali europeni au asigurat că statele membre s-au organizat pentru a prelua milioane de ucrainieni, din populația de 44 de milioane, care ar putea să caute protecție în UE.

Polania, Ungaria, Slovacia și România au graniță cu Ucraina și au luat măsuri pentru cazarea refugiaților.

Varșovia a anunțat că deja în câteva ore vor fi instalate în vămi punctele speciale pentru ucraineni.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: