duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 august, 2020

”Avem nevoie de cel puțin 100 de zboruri charter pe zi”, a declarat Plamen Kopchev, șeful asociației proprietarilor de hoteluri din cadrul uriașului resort bulgar Nisipurile de Aur, de la Marea Neagră, pentru Euractiv.

Problema este că doar o fracție din acest număr ajunge pe litoralul bulgăresc, un dezastru pentru un resort gândit pentru ”turism de masă”, un model de business amenințat de efectele pandemiei Covid-19.

Bulgaria este cel mai sărac stat din UE, fiind puternic afectat de colapsul industriei ospitalității, care generează 12% din Produsul Intern Brut.


Inițial, Bulgaria a reușit să țină sub control numărul de infectări însă ridicarea unor restricții a dus la o creștere a acestora. După ce în iulie statul a raportat un vârf de 330 de cazuri pe zi, mai multe state europene au impus restricții de călătorie pentru statul vecin.

”Afacerile noastre au scăzut cu 90% față de anul trecut. Pur și simplu nu vin străini, iar vizitatorii bulgari sunt prea puțini”, a comentat Nedelin Yankov, managerul unui bar de pe o plajă din Bulgaria, pentru AFP.

Guvernul bulgar a încercat să sprijine industria prin încurajarea cetățenilor bulgari să își petreacă zilele de concediu acasă. Bulgarii sunt însă reticenți, existând o mare nemulțumire față de modul agresiv în care guvernul a permis construcția de noi facilități turistice pe coastă.

În plus, ministrul bulgar a decis să subvenționeze zborurile charter pentru a încuraja fluxul de turiști cu teste negative din mai multe state vecine non-UE precum și din Israel și Kuweit. Aceste eforturi par a fi fost în zadar.


Datele aeroporturilor din Bulgaria care deservesc resorturile de la Nisipurile de Aur indică o scădere cu 98% a numărului de zboruri charter în iunie, urmată de o nouă scădere de 87% în iulie. Luna trecută, mai puțin de 400 de zboruri din cele 2.800 așteptate au ajuns în Bulgaria.

Dintre cele 150 de hoteluri de la Nisipurile de Aur, mai mult de jumătate nu sunt deschise, iar multe dintre cele care au primit turiști ar putea fi nevoite să închidă înainte de sfârșitul sezonului. Anul trecut, peste 9,3 milioane de turiști au vizitat Bulgaria. Autoritățile anticipau o creștere în acest an. O estimare a unui tur-operator german indică însă o revenire a turismului la nivelul din 2019 abia în 2022.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: