Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
Pandemia a pus la pământ industria turistică din Bulgaria
de Alexandra Pele , 5.8.2020
”Avem nevoie de cel puțin 100 de zboruri charter pe zi”, a declarat Plamen Kopchev, șeful asociației proprietarilor de hoteluri din cadrul uriașului resort bulgar Nisipurile de Aur, de la Marea Neagră, pentru Euractiv.
Problema este că doar o fracție din acest număr ajunge pe litoralul bulgăresc, un dezastru pentru un resort gândit pentru ”turism de masă”, un model de business amenințat de efectele pandemiei Covid-19.
Bulgaria este cel mai sărac stat din UE, fiind puternic afectat de colapsul industriei ospitalității, care generează 12% din Produsul Intern Brut.
Inițial, Bulgaria a reușit să țină sub control numărul de infectări însă ridicarea unor restricții a dus la o creștere a acestora. După ce în iulie statul a raportat un vârf de 330 de cazuri pe zi, mai multe state europene au impus restricții de călătorie pentru statul vecin.
”Afacerile noastre au scăzut cu 90% față de anul trecut. Pur și simplu nu vin străini, iar vizitatorii bulgari sunt prea puțini”, a comentat Nedelin Yankov, managerul unui bar de pe o plajă din Bulgaria, pentru AFP.
Guvernul bulgar a încercat să sprijine industria prin încurajarea cetățenilor bulgari să își petreacă zilele de concediu acasă. Bulgarii sunt însă reticenți, existând o mare nemulțumire față de modul agresiv în care guvernul a permis construcția de noi facilități turistice pe coastă.
În plus, ministrul bulgar a decis să subvenționeze zborurile charter pentru a încuraja fluxul de turiști cu teste negative din mai multe state vecine non-UE precum și din Israel și Kuweit. Aceste eforturi par a fi fost în zadar.
Datele aeroporturilor din Bulgaria care deservesc resorturile de la Nisipurile de Aur indică o scădere cu 98% a numărului de zboruri charter în iunie, urmată de o nouă scădere de 87% în iulie. Luna trecută, mai puțin de 400 de zboruri din cele 2.800 așteptate au ajuns în Bulgaria.
Dintre cele 150 de hoteluri de la Nisipurile de Aur, mai mult de jumătate nu sunt deschise, iar multe dintre cele care au primit turiști ar putea fi nevoite să închidă înainte de sfârșitul sezonului. Anul trecut, peste 9,3 milioane de turiști au vizitat Bulgaria. Autoritățile anticipau o creștere în acest an. O estimare a unui tur-operator german indică însă o revenire a turismului la nivelul din 2019 abia în 2022.