fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Panama Papers: Averile secrete ale elitelor mondiale – cele mai importante nume menționate

de Alexandra Pele 4.4.2016

paradis fiscalAverile ascunse ale unora dintre cei mai proeminenți lideri de la nivel mondial au fost făcute publice în cadrul uneia dintre cele mai ample scurgeri de informații din istorie.

Milioane de documente care arată metodele prin care elitele mondiale exploatează regimurile de impozitare ale paradisurilor fiscale, prin mutarea de active în companii offshore au fost făcute publice.

Jurnaliști din 78 de state au analizat cele peste 11,5 milioane de documente din baza de date a companiei Mossack Fonseca, a patra cea mai mare firmă care oferă servicii de avocatură pentru cei care aleg să desfășoare operațiuni offshore, scrie The Guardian. Documentele au fost obținute de la o sursă anonimă de către publicația germană Suddeutsche Zeitung și revizuite împreună cu jurnaliștii Guardian și BBC.

Cu toate că nu există nimic ilegal în ceea ce privește folosirea companiilor offshore, documentele ridică semne de întrebare cu privire la etica din spatele așa-numitor paradisuri fiscale, iar dezvăluirile presei străine vor declanșa, cel mai probabil, o dezbatere publică despre reformarea acestui sistem, opozanții căruia susțin că lasă loc de abuzuri.

Cele mai importante dezvăluiri din Panama Papers

 • 12 lideri naționali se numără printre cei 143 de politicieni, familiile și asociații acestora care folosesc paradisurile fiscale pentru a plăti taxe mai mici.
 • Potrivit The Guardian, Ian Cameron, tatăl actualului premier britanic David Cameron, a condus un fond de investiții cu conturi offshore care a evitat plata taxelor în Marea Britanie apelând la ”o armată” de cetățeni din Bahrein care semna ștate de plată.
 • Circa 2 miliarde de dolari pot fi asociați cu liderul rus Vladimir Putin. Cel mai bun prieten al președintelui rus, violoncelistul Sergei Roldugin, se află în centrul unei scheme prin care bani din băncile ruse de stat sunt scoți din țară și ascunși în companii offshore. O parte dintre aceștia au ajuns la o stațiune de schi unde s-a căsătorit fiica lui Putin, în 2013.
 • Potrivit unimedia.md, RISE Moldova publică primul set de documente obținut din scurgerea globală „Panama Papers”, care arată legăturile offshore ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.
 • Potrivit Euractiv, Vasile Frank Timiș, inițiatorul proiectului Roșia Montană, a fost și el un client al firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama.
 • Printre liderii lumii care folosesc companii offshore se numără: Nawaz Sharif, premierul Pakistanului, Ayad Allawi, fost premier interimar și vicepreședinte al Irakului, Petro Poroshenko, președintele Ucrainei, Alaa Mubarak, fiul fostului președinte egiptean și premierul Islandei, Sigmundur Davio Gunnlaugsson.
 • Șase membri ai Camerei Lorzilor, trei foști parlamentari ai Partidului Conservator și zeci de sponsori ai campaniilor electorale din Marea Britanie au active în paradisuri fiscale.
 • Familiile a cel puțin opt dintre actualii și foștii membri ai organului suprem de conducere din China, Biroul Politic, au averi ascunse peste hotare.
 • 23 de persoane asupra cărora au fost instituite sancțiuni internaționale pentru susținerea regimurilor din Coreea de Nord, Zimbabwe, Rusia, Iran și Siria au fost clienți ai Mossack Fonseca. Companiile lor au fost adăpostite în jurisdicții fiscale precum Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Panama și altele.
 • Un membru cheie al comitetului de etică din FIFA a reprezentat, în calitate de avocat, indivizi și companii acuzate recent de dare de mită și corupție. În lista persoanelor care au apelat la schemele de optimizare fiscală se mai află Lionel Messi și Michel Platini.
 • Într-un memorandum al companiei, unul dintre parteneri scrie că ”95% din munca noastră constă, din întâmplare, în vânzarea de autoturisme pentru evitarea taxelor”.

Compania susține că nu a făcut nimic ilegal. Cele mai recente documente interne făcute publice sunt din decembrie 2015.

Despre Panama Papers

Mossack Fonseca este o firmă de avocatură cu sediul în Panama care oferă, printre altele, servicii de incorporare a companiilor străine în jurisdicții offshore cum ar fi Insulele Virgine Britanice, Elveția sau Cipru. Firma administrează companiile offshore pentru o taxă anuală și se ocupă inclusiv de managementul averilor.

Mossack Fonseca are sedii în mai multe colțuri are lumii și peste 600 de angajați care acoperă 42 de state. Compania este a patra cea mai mare firmă care oferă astfel de servicii având un portofoliu de circa 300.000 de companii. Peste jumătate dintre companiile pe care le reprezintă sunt înregistrate în paradisuri fiscale britanice sau chiar în Regatul Unit.

Scurgerea de documente este una dintre cele mai mari din istorie, depășind cablurile diplomatice WikiLeaks din 2010 sau documentele făcute publice de Edward Snowden în 2013. Peste 11,5 milioane de documente au fost făcute publice, reprezentând 2,6 terabytes de informație.

Cazul Vladimir Putin

Cu toate că numele președintelui rus nu apare în niciun document, informățile trădează un model – apropiații săi au câștigat miliarde de dolari din afaceri pe care nu le-ar fi obținut fără ”patronajul” lui Vladimir Putin.

O figură proeminentă ce apare în Panama Papers este cea a lui Sergei Roldugin, cel mai bun prieten al lui Putin. Roldugin a fost cel care i-a făcut cunoștință lui Putin cu actuala sa soție, fiind totodată nașul fiicei celei mari a președintelui rus, Maria.

De profesie violoncelist, el a acumulat o avere semnificativă, după ce i s-a dat controlul asupra unor active în valoare de cel puțin 100 de milioane de dolari. Presa internațională notează că ar fi fost pus în această poziție datorită profilului său mai puțin cunoscut. În documente transmise unor bănci din Elveția și Luxemburg, el a negat că ar apropiat unor figuri publice din Rusia, dar și că ar fi un om de afaceri. Cu toate acestea, documentele arată că Roldugin deține 12,5% din acțiunile celei mai mari agenții de publicitate din Rusia, Video International, care are venituri anuale de peste 800 de milioane de lire sterline, precum și 3,2% din acțiunile Băncii Rossiya.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.4.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

China adoptă o lege a securității naționale din Hong Kong: conceptul ”o țară – două sisteme” se dezintegrează

Razvan Diaconu

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea ce va fi impusă în Hong Kong și va introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului.… Mai mult

Europa

Germania acuză Rusia că i-a spart e-mailul Angelei Merkel. Ambasadorul rus, convocat la MAE german pentru explicații

Iulian Soare

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în… Mai mult

Europa

Zona euro: Industria dă semne de revenire, dar managerii din servicii sunt pesimiști

Alexandra Pele

Încrederea managerilor europeni a înregistrat o creștere în mai însă investitorii se așteptau la ceva mai mult optimism. Indicatorul de referință a urcat la 67,5,… Mai mult

Europa

PIB-ul SUA a scăzut cu 5% în primul trimestru

Alexandra Pele

Economia SUA a înregistrat o contracție de 5% în primul trimestru din 2020, față de 4,8% estimarea anterioară, potrivit datelor revizuite vineri de guvernul american,… Mai mult

Stiri

Moody’s a coborât ratingul Renault la “Ba2” cu perspectivă negativă

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât, joi, cu o treaptă ratingul atribuit constructorului auto francez Renault SA, de la “Ba1” până la… Mai mult

Stiri

Un Top al creşterilor de restanţe la creditele în lei din aprilie

Adrian N Ionescu

Debitorii din Bucureşti (inclusiv Ilfov) şi din judeţul Satu- Mare au contribuit cel mai mult la creşterea cu 3,92% a restanţelor la creditele în lei… Mai mult

Stiri

Detaliile următoarei etape de relaxare anunțate de președintele Iohannis

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, după data de 1 iunie, ”câteva activități interzise redevin posibile”. Între acestea: reluarea traficului internațional rutier și feroviar,… Mai mult