Inflația medie anuală înregistrată în perioada 2012 – 2015 a fost de 1,93% potrivit metodologiei naționale concretizate în indicele prețurilor de consum IPC și de 1,88% conform metodologiei utilizate pentru comparații internaționale, respectiv indicele armonizat IAPC.
Recomandarea teoretică pentru dezvoltarea robustă și echilibrată a unei economii este ca majorarea prețurilor să fie undeva cât mai aproape și sub 2% pe an.
Cursul de schimb euro/leu, care a asigurat predictibilitatea condițiilor în care se desfășoară tranzacțiile internaționale și a determinat direct nivelul ratelor achitate la creditele contractate majoritar în anii anteriori de cître români în moneda unică europeană a fost aproape constant în ultimii patru ani.
Asta deși regimul de flotare controlată pentru care a insistat și a optat BNR la finele anilor 90 a prezentat un risc inerent de derapaj.
Efectul acestor condiții de stabilitate asupra economiei naționale a ajutat la stabilirea unor ritmuri de creștere economică rezonabile. Printre cele mai ridicate înregistrate la nivelul țărilor membre ale UE, cu o medie între 2012 și 2015 de +2,7%, cu situarea la și peste pragul de trei procente pe parcursul ultimilor trei ani plus perspectiva de trecere la peste patru la sută pe an.
De altfel, nivelul de trai exprimat în PIB/locuitor a urcat de la 54% din media UE în 2012 până la 57% din media UE în 2015 (date oficiale comunicate de Eurostat).Nu este doar consecința avansului economic dar și al stabilității prețurilor utilizate la echivalarea puterilor de cumpărare.
De notat, în 2014 (când s-au situat la 49,8%) și 2015 (49,6%), prețurile din România s-au situat, relativ la media europeană, aproape la același nivel ca și în 2006, înaintea aderării la UE, adică 50%.
Toate acestea sunt date incontestabile pentru o abordare rațională. Nu sunt nici impresii artistice și nici încercări de a prezenta adevărul de o manieră convenabilă unuia sau altuia.
Mai departe, cine are bună credință are și cine nu, nu. Că se putea mai bine, cât a costat stabilitatea, cum am trecut peste fluctuațiile internaționale și deciziile politice interne, putem discuta oricât.
Indiferent ce echipă sau jucător ne-a încântat, ne-a displăcut sau am început să-i ne găsim hibe, pe tabelă va rămâne scorul. Scorul obiectiv din dezvoltarea României și din buzunarele majorității tăcute care duce țara mai departe. Nu cel emoțional, indus de căutarea de rating și de posturi bine plătite. Pâinea și nu circul.
P.S. După ce Portugalia a câștigat, practic fără el pe teren în finală, Campionatul European, Cristiano Ronaldo a fost solicitat de Real Madrid să rămână nu până în 2018, cum avea contract, ci până în 2020. Cu același salariu de 21 de milioane de euro pe sezon și fără să joace în Supercupa Europei care se va desfășura în curând, la Trondheim. Fără comentarii.