marți

16 iulie, 2024

17 ianuarie, 2017

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) transmite guvernului că înţelege raţiunea eliminării plafonării la 5 salarii a CAS şi CASS, însă remarcă că şi în actuala guvernare antreprenorii trebuie să facă faţă unor politici publice lipsite de predictibilitate.

Pentru a elimina acest neajuns, PIAROM a transmis oficial solicitarea ”ca ideile valoroase legate de susţinerea mediului de afaceri, cum ar fi viitoarea lege a prevenţiei, utilizarea diferenţiată a ajutoarelor de stat, precum şi alte măsuri prevăzute expres în programul de guvernare să fie elaborate şi promovate printr-o consultare autentică cu mediul de afaceri”.

PIAROM, cu sprijinul Inspecţiei Muncii, a analizat impactul macroeconomic al măsurii de eliminare a plafonării CAS şi CASS, pe baza datelor existente în sistemul REVISAL în luna octombrie 2016, corelate cu valoarea salariului mediu brut pe economie la nivelul aceleiaşi perioade calendaristice.


Din datele colectate se constată că cifrele vehiculate public sunt sensibil diferite de realităţile din economie.

Astfel, în luna octombrie 2016, în registrul de evidenţă al salariaţilor figurau 23.478 de contracte de muncă cu valoarea cel puţin egală cu 5 salarii medii brute pe economie. Dintre acestea, cca. 43% sunt concentrate la nivelul a 10 ocupaţii, respectiv:

Dintre cele 23.478 contracte de muncă, 3.633 reprezintă specialiști în tehnologia informațiilor și comunicațiilor, defalcat, după cum urmează:

În ceea ce privește repartizarea acestor salariați pe industrii, în funcție de codul CAEN principal, principalele 5 industrii sunt următoarele:


PIAROM apreciază că efortul de analiză a datelor publice, reprezintă o dovadă a dorinței de colaborare transparentă și concretă cu decidenții politici, în scopul promovării de mmăsuri legale care să sprijine mediul de afaceri, ca premisă a unor venituri bugetare tot mai consistente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: