marți

16 iulie, 2024

9 aprilie, 2020

Grupul PPE din Parlamentul European preia inițiativa în lupta împotriva Coronavirusului odată cu adoptarea unui Pact european de solidaritate, constând în măsuri imediate de combatere a virusului și de mobilizare a tuturor instrumentelor financiare disponibile, ce însumează peste 1 trilion de euro disponibili pentru relansarea economiei europene.

Între măsurile importante conținute de planul care a fost adoptat marți de Grupul PPE se numără „Fondul european de solidaritate împotriva  Coronavirus” – instrument nou care mobilizează 50 de miliarde de euro pentru  eforturi financiare întreprinse de sectoarele de sănătate din toate statele membre în cursul crizei actuale și pentru măsuri concrete care să permită UE să fie mai bine pregătită în viitor pentru alte crize.

”O criză extrem de gravă, care însă ne dă cea mai bună lecție pentru viitor. Trebuie să reînvățăm să acționăm împreună și să pregătim răspunsul la o eventuală criză viitoare.


Realitatea acestor zile ne-a dovedit că atunci când statele iau măsuri individuale, rezultatul nu este dintre cele mai bune. Ne-am dat seama că nu putem închide unilateral granițele pentru că rămânem fără hrană și fără medicamente. Am înțeles că este mai eficient să producem echipamente medicale coordonat în toată Europa, decăt să încercăm pe cont propriu.

În plus, instituțiile europene trebuie să aibă pregătite proceduri pe care statele membre să le poată aplica în asemenea situații: proceduri medicale elaborate de specialiști, pentru a avea un răspuns comun; ghiduri pentru păstrarea forței de muncă, pentru asigurarea transportului, pentru asigurarea funcționării instituțiilor, a comunicațiilor, precum și a altor domenii cheie”, spune Marian-Jean Marinescu, coordonator al Grupului PPE din comisia de transport.

”Suntem mândri să prezentăm un Pact de Solidaritate ce conține măsuri de sprijin pentru toți din UE. Acest Pact arată că ne gândim unii la alții. Că avem încredere unul în celălalt. Că avem grijă unul de celălalt. Solidaritatea face parte din ADN-ul nostru ca europeni.

Nu putem învinge  acționând solitar. Nici prin punerea competențelor naționale împotriva competențelor europene. Nu putem răzbate decât lucrând împreună. Toți suntem acum chemați să colaborăm”, a declarat și europarlamentarul Esther de Lange, vicepreședinte al Grupul PPE responsabil de Economie și Mediu.


Setul de acțiuni propus de PPE este concentart pe 5 domenii:

  • Colaborare imediată a sistemelor naționale de sănătate
  • Coordonarea în plan european a măsurilor de distanțare socială
  • Creșterea securității infrastructurilor strategice (internet, energie, aprovizionare cu produse alimentare)
  • Instrumente economice de reconstrucție a economiilor după pandemie
  • Lecții pe termen lung învățate din această criză, de exemplu relocarea producției de medicamente în Europa

Detaliile acestui ultim punct sunt reunite sub conceptul ”Plănuim acum viitorul”, cu propuneri specifice de acțiune. Între acestea:

  • Pregătirea unui mai bun răspuns european în caz de pandemie prin consolidarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor
  • Constituirea unui fond special UE destinat dezvoltării sistemelor naționale de sănătate
  • Creșterea capacității de cercetare și inovare, în special în domeniul sănătății
  • Crearea de rezerve strategice de materiale și bunuri sanitare
  • Adoptarea unei Strategii Europene a Călătoriilor și Turismului
  • Transformarea Mecanismului European pentru Protecție Civilă într-o Forță de Protecție Civilă Europeană
  • Dezvoltarea unei Platforme Europene Online de Educație

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: