joi

28 martie, 2024

12 septembrie, 2013

Avocatul lui Ovidiu Silaghi, Gabriel Albu, a declarat joi că a depus o plângere împotriva măsurii procurorilor anticorupţie de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Transporturilor, inclusiv pe aspecte ce ţin de imunitate ca membru al Parlamentului European.

„Am depus o plângere chiar astăzi împotriva măsurii începerii urmăririi penale, inclusiv pe aceste aspecte de procedibilitate despre care aţi vorbit dvs., cât şi mai ales pe lipsa indiciilor temeinice”, a spuys avocatul lui Silaghi, citat de Agerpres.

El a spus că din referatul procurorilor nu rezultă indicii temeinice, ci că acuzaţiile sunt bazate exclusiv pe nişte afirmaţii necredibile ale unei persoane aflate în stare de arest preventiv.


Apărătorul a precizat că s-a stabilit ca în 27 septembrie să fie audiat Ovidiu Silaghi şi a confirmat că li s-a comunicat începerea urmăririi penale.

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi s-a prezentat joi la DNA, fiind citat pentru a i se aduce la cunoştinţă începerea urmăririi penale pentru trafic de influenţă în formă continuată.

În timp ce Silaghi era deputat în Parlamentul României, procurorii DNA au crut Camerei încuviințarea urmăririi penale a liberalului.

Ulterior, Silaghi a demisionat din Parlamentul de la București, motiv pentru care cererea procurorilor privind urmărirea penală s-a mutat la președintele Traian Băsescu, care a și avizat-o.


Numai că între timp, PNL l-a trimis pe Ovidiu Silaghi membru al Parlamentului European, unde poate fi invocată imunitatea europarlamentară.

Potrivit unor surse europene liberale, procurorii DNA ar putea fi nevoiți să ceară la Parlamentul European încuviințarea urmăririi penale a lui Silaghi.

”Cererea va fi supusă Comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, iar plenul va decide printr-o rezoluție asupra ridicării sau menținerii imunității europarlamentare”, au precizat sursele, pentru cursdeguvernare.ro.

Contactat de cursdeguvernare.ro, democrat-liberalul Sebastian Bodu, membru al Comisiei de afaceri juridice a PE, a opinat că, în mod normal, procurorii nu ar avea nevoie de ridicarea imunității lui Ovidiu Silaghi pentru urmărirea penală a acestuia, întrucât faptele de care este acuzat nu au legătură cu mandatul de europarlamentar, însă există posibilitatea ca Silaghi să ceară Parlamentului European să-i protejeze imunitatea parlamentară.

”Dacă mă uit în protocol, nu este nevoie de ridicarea imunității, pentru că presupusele fapte nu au fost săvârșite în calitate de europarlamentar. Procedura privind imunitatea prevede, însă, douîă posibilități: fie procuorii cer ridicarea imunității, fie un europarlamentar, pentru care procurorii au demarat acțiuni judiciare, cere Parlamentului European să i se protejeze imunitatea europarlamentară. Dacă Ovidiu Silaghi va cere o astfel de protecție, noi, la Comisie, vom analiza”, a explicat Bodu.

Într-adevăr, Protocolul privind privilegiile si imunitatile Comunitatii Economice Europene prevede, la art. 8, că europarlamentarii ”nu pot fi cercetati, retinuti sau urmariti în justitie datorita opiniilor sau voturilor exprimate în contextul exercitarii functiilor lor”.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Ovidiu Silaghi că, în anul 2012, când era ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta I, ar fi luat 200.000 de euro mită de la omul de afaceri Nelu Iordache.

Cel care l-a denunțat pe Silaghi este chiar Iordache, care se află în arest preventiv pentru delapidare.

Ovidiu Silaghi a negat acuzațiile aduse de procurori, susținându-și nevinovăția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: