11 iunie, 2014

Judecătorul Ovidiu Puţura a fost sancţionat disciplinar, miercuri, cu avertisment, pentru încălcarea regimului incompatibilităţilor magistraţilor, încălcare survenită din ianuarie anul acesta, când a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie de la CFR SA.

Hotărârea luată miercuri de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) poate fi atacată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Octavian Puţura este judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi a fost detaşat secretar de stat în Ministerul Justiţiei, după venirea la guvernare a Cabinetului Ponta I (în luna mai 2012).


Pe 10 ianuarie 2014, el a fost numit de premierul Victor Ponta în CA al CFR SA. Imediat după ce numirea a fost publicată în Monitorul Oficial, Inspecţia judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu. „Se fac verificări prealabile pentru a vedea dacă există indicii ale încălcării interdicţiilor impuse judecătorilor şi procurorilor”, declara în ianuarie, pentru cursdeguvernare.ro, Tamara Manea, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

În februarie, Ovidiu Puţura fost eliberat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar în martie a fost înlocuit din boardul CFR SA.

Ce spune statutul magistraţilor

Potrivit Statutului judecătorilor şi procurorilor, magistraţilor le este interzis să facă parte din conducerea companiilor. Legea 303 prevede la Art.8:

  • Judecătorilor şi procurorilor le este interzis: (c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome.

Guvernul a găsit soluția la acest articol de lege: a fost adoptat un memorandum prin care se face derogare de la lege și s-a cerut un punct de vedere oficial de la Agenția de Integritate.

Hotărârea CSM contrazice punctul de vedere al ANI

Numirea s-a făcut după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a susţinut într-un punct de vedere oficial trimis Guvernului,  că lui Ovidiu Puţura nu i se aplică Statutul magistraţilor, ci Legea 161 privind măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.


Art. 58 din Statutul magistraţilor prevede: În perioada detaşării, judecătorii şi procurorii îşi păstrează calitatea de judecător sau procuror şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detaşat.

În opinia ANI, acest articol 58 se referă la drepturile băneşti ale persoanei detaşate, de aceea trebuie să i se aplice prevederile privind incompatibilităţile din Legea 161.

În secţiunea a 3-a a Legii 161, care se referă la incompatibilităţile membrilor Guvernului, se precizează:

  • Art.84 (3) în mod excepţional, Guvernul poate aproba participarea persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) ca reprezentanţi ai statului în AGA ori ca membri ai CA al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: