marți

23 aprilie, 2024

16 iunie, 2021

vaccin pandemie covid Guvernul a adoptat miercuri legislația necesară vânzării către alte țări a dozelor de vaccin anti-Covid pe care România le-a primit și le va primi conform contractului semnat prin UE, dar de care nu mai are nevoie.

Conform reglementărilor europene, statele membre pot dona dozele suplimentare sau le pot vinde, fără a face profit.

„A fost aprobată o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-COVID-19. Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziţionării de vaccin anti-COVID-19, la fel ca şi celelalte state, România poate revinde sau poate dona doze de vaccin. Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze şi abilitează Ministerul Sănătăţii pentru a încheia, în numele statului român, contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat”, a explicat Monica Althamer, în conferința de presă organizată la finalul ședinței de Guvern.


Decizia de vânzare a vaccinurilor anti-Covid a fost luată în contextul în care numărul dozelor aflate în stoc urcă de la o zi la alta, cu fiecare livrare. Din cele aproape 15 milioane de doze recepționate până acum, doar 60% au fost folosite. Pentru restul, nu se găsesc doritori.

De aceea, autoritățile au renunțat la aproape 4,5 milioane de doze de seruri ce urmează să sosează în luna iunie.

„S-a înregistrat în ultimele săptămâni o reducere progresivă a persoanelor vaccinate în condițiile în care s-au menținut livrările confom calendarului propus. Avem un procent de 60% rată de consum a vaccinurilor recepționate de România din aproximativ 15 milioane de doze. Este important să nu ieșim din termenul de valabilitate al dozelor, dar în același timp să avem și un număr de doze suficient astfel încât să reacționăm la noul val de îmbolnăviri”, a explicat săptămâna trecută medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare împotriva Covid-19.

(Citiți și: „România – milioane de doze de vaccin antiCovid contramandate – doar 60% din cele primite au fost folosite”)

Modificarea achizițiilor programate

România trebuia să primească în luna iunie peste șapte milioane de doze, însă va prelua, la cerere, doar 2,6 milioane:

  • din 4 milioane de doze Pfizer, va primi doar 1,9 milioane
  • Moderna – în loc de 835.000, vor sosi 128.000 doze

De la AstraZeneca, al cărei vaccin este evitat de români, dar și de cetățenii altor state, vor sosi 167.000 doze, iar programările pentru serul de la Johnson&Johnson (care se administrează într-o singură doză) nu sunt afectate, întrucât acest vaccin poate fi păstrat doi ani.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: