Fapte printre care nedepunerea la termen a declaratiilor, neînmânarea bonului fiscal, refuzul acceptării plății cu cardul, sau nedepunerea în termen a unor chestionare sunt scoase de sub prevederile Legii prevenire și vor fi sancționate direct cu amenzi.
Un număr mare de contravenții vor fi scoase de sub incidența Legii prevenirii, urmând să fie sancționate direct cu amenzi, fără ca autoritatea de control să solicite anterior conformarea și să emită un plan de remediere, scrie în proiectul de OUG pregătit de Guvern, și prezent pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Astfel, fapte precum refuzul comercianților de a accepta plata cu cardul, neînmânarea bonului fiscal clientului și neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligațiilor de declarare a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora, vor fi direct amendate.
Sunt propuse pentru eliminare de sub incidența Legii prevenirii și nedepunerea în termen a Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la sosirea în România, respectiv a Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România, de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal. Acestea se sancționează cu amendă de la 50 lei la 100 lei.
Comform proiectului legislativ, următoarele fapte vor fi scoase de sub incidența Legii prevenirii:
- distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude;
- refuzul operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată, de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit.
- refuzul persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit.
- nerespectarea obligației de a oferi servicii de avans în numerar la terminalele de plată, precum și neafișarea la loc vizibil a semnului privind acordarea acestui serviciu, precum și a informațiilor privind costurile serviciului.
de asemenea, se scoate de sub incidența Legii prevenirii și nerespectarea obligației instituțiilor emitene de a aplica instituțiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.
De asemenea, de sub incidența Legii prevenirii se scoate și:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale emiterea bonului fiscal conținând date eronate sau fără ca acesta să conțină toate datele prevăzute neînmânarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal și/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului;
- neîndeplinirea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligației de a afișa anunțul de atenționare prevăzut la art. 1 alin. (11), privind obligația înmânării bonului fiscal, obligația clientului de a cere dacă nu i s-a oferit și, în cazul în care operatorul economic refuză, dreptul clientului de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. utilizarea de consumabile conforme caracteristicilor tehnice pentru case de marcat, care să asigure menținerea lizibilității datelor pe perioada de arhivare prevăzută nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligației de a asigura funcționarea aparatului de marcat electronic fiscal în parametrii tehnici legali, pe toată durata de utilizare a acestuia;
- nerespectarea obligației de a permite intervenția tehnică numai a persoanelor autorizate pentru efectuarea operațiunilor de service asupra aparatului de marcat electronic fiscal;
Document / Proiectul actului normativ elaborat de Ministerul Finanțelor poate fi consultat AICI.
***