11 decembrie, 2019

​​Ordonanța de Urgență care permite rezidențiatul în spitale județene și în spitale private a fost adoptată miecuri de Guvern. Este reglementarea despre care se spune că va elimina monopolul UMF în pregătirea rezidenților.

Măsura a fost aprobată de ministrul Victor Costache după ce aproximativ 900 de absolvenți de facultate au obținut la examenul de rezidențiat desfășurat duminică peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, dar nu s-au încadrat pe posturile scoase la concurs.

“Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente, elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimam 7.159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.


Anul acesta, au fost scoase la concurs 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire:

  • 3.960 locuri și posturi la domeniul medicină
  • 398 medicină dentară și 256 farmacie
  • 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

Au candidat 8.876 tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie:

  • 6.283 pentru medicină
  • 1.740 pentru medicină dentară
  • 853 pentru farmacie.

Principala modificare adusă de OUG:

Până acum, rezidențiatul se desfășura doar în spitale publice cu medici care sunt profesori la facultățile de Medicină.


OUG permite ca pregătirea să poată fi făcută în spitale publice județene, în spitale private, dar și în cabinetele medicilor de familie:

Pregătirea în rezidenţiat „se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale. De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Se intenționează reducerea numărului rezidenților alocați unui medic

”Ştim că unul din primii paşi în menţinerea tinerilor în ţară a fost mărirea salarială, dar nu a fost suficient, exodul a continuat şi este foarte important să ne aplecăm asupra condiţiilor de muncă şi de formare a acestor generaţii de tineri”, a explicat miercuri ministrul Victor Costache, citat de News.ro.

În unele centre sunt medici coordonatori de rezidenţiat care au între 70 şi 140 de rezidenţi, ceea ce reduce calitatea formării acestora.

Ministrul Costache a explicat că, în străinătate, unde s-a format și el, sunt doi rezidenţi la fiecare cadru şi a fost un adevărat ”scandal” când s-a trecut de la un rezident la doi, întrucât este nevoie de stabilirea unei relaţii de mentorat între coordonator şi rezidenţi.

Întrebat la cât ar vrea să limiteze numărul rezidenţilor pentru fiecare cadru, Costache a explicat că sunt specialităţi deficitare în coordonatori de rezidenţiat şi acestea ar putea fi afectate, dar a explicat că se vor căuta soluţii.

Începe repartizarea

  • Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovaţi la Rezidenţiat şi Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS şi care se ocupă de repartizarea pe specialităţi a noilor medici rezidenţi, se va forma un grup suport.
  • Acesta va fi alcătuit din reprezentanți ai MS și reprezentanţii celor admişi, astfel încât, părţile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu.
  • Rolul grupului va fi acela de îndrumare, tocmai ca noii medici rezidenţi să aibă toate informaţiile necesare unor opţiuni clare, mai ales că suplimentarea locurilor de intrare în rezidenţiat, prin creşterea numărului de unităţi medicale în care se poate efectua pregătirea de specialitate, ar putea creea confuzii.
  • Suplimentar, MS pune la dispoziţie o adresă de e-mail, special creată pentru cei care doresc consultanţă cu privire la alegerea localui unde îşi vor definitiva pregătirea de specialitate, precum şi un număr special de telefon.
  • La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări şi consultări.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: