sâmbătă

20 iulie, 2024

23 februarie, 2023

Guvernul va putea înfiinţa societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, la propunerea ministerelor de resort. Prevederile sunt conținute de o Ordonanță de Urgență adoptată miercuri de guvern la propunerea Ministerului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

De asemenea, ordonanța mai stabilește că ”ministerele vor putea participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare din domeniul societar, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.”

Nota de Fundamentare conține următoarea justificare a deciziei guvernului: ”Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”.


În pprezent, mai arată nota de fundamentare, ”nu există dispoziții legale care să permită tuturor ministerelor, atunci când împrejurările distincte o impun, să înființeze societăți reglementate de Legea nr. 31/1990”.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, vrea, de exemplu, să înființeze Carpatica Feroviar. Această nouă companie ar urma să asigure ”transporturile strategice ale statului român”, după cum a declarat ministrul la ProTv.

Statul român are deja o companie de acest tip – CFR Marfă, care este însă într-o situație economică complicată și care ar putea fi îngropată definitiv de inițiativa lui Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu intră și pe domeniul lui Marcel Boloș

Nota de Fundamentare asumată de Transporturi mai face următoarea referire:


”Dezvoltarea României prin realizarea unor programe și proiecte esențiale reprezintă și obiectivul Programului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) (…) care se referă la domenii de politică de relevanță europeană: tranziție verde, transformare digitală, creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, coeziune socială și teritorială, sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională și politici pentru noua generație.

Implementarea acestor obiective presupune îndeplinirea unor măsuri cu termene riguroase. Reformele asumate țin de ariile de expertiză ale unor ministere diferite, cu termene de implementare stricte.

Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute.

Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR.

Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: