Guvernul s-a întrunit vineri pentru a adopta o singură ordonanță de urgență care, însă, modifică sau aduce completări la nu mai puțin de două legi și două OUG, cu impact fiscal.
Astfel, s-a decis:
- extinderea aplicării amnistiei fiscale din Ordonanța 6/2019, prin prelungirea până la 31 ianuarie 2023 a termenului la care se raportează obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 și care pot face obiectul restructurării;
- modificarea Codului Fiscal pentru a se prelungi taxarea invers în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA, ca și pentru…
- introducerea unui prag maximal al concentrației alcoolice de 8,5% vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte băuturi fermentate, necarbonatate sau spumoase;
- modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, pentru a se mări amenzile pentru contrabandă;
- abrogarea unor dispoziții ale Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.
Sumele aferente plății premiilor suspendate precum și sumele stabilite prin hotărâri definitive ale instanței de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, se achită de către Ministerul Finanțelor în limita sumelor aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni Generale.
Altfel, Guvernul justifică abrogarea dispozițiilor privind organizarea Loteriei bonurilor spunând că „în prezent operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți”.potrivit unui comunicat.
Dispozițiile OUG pe larg
Modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale prevede prelungirea datei la care se raportează obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 și care pot face obiectul restructurării.
Astfel, este prelungit, până la 31 ianuarie 2023, termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare și, până la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitării de restructurare a obligațiilor bugetare.
Sunt excluse din sfera de restructurare următoarele obligații bugetare:
- obligații bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene, precum și taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române;
- obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eșuat;
De asemenea, măsura de restructurare se aplică și pentru obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal local, urmând ca autoritatea deliberativă existentă la nivelul unității administrativ-teritoriale să stabilească, prin hotărâre, procedura de aplicare a acestei măsuri.
Modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
În domeniul TVA, este prelungit, până la 31 decembrie 2026, termenul privind aplicarea taxării inverse pentru:
- livrarea de cereale și plante tehnice,
- transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră,
- livrarea de energie electrică și gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România,
- transferul de certificate verzi,
- furnizări de telefoane mobile și de dispozitive cu circuite integrate, de console de jocuri, tablete PC și laptopuri.
În domeniul accizelor, proiectul de ordonanță de urgență vizează:
- introducerea în legislația națională a unei prevederi referitoare la pragul maximal al concentrației alcoolice de 8,5 % vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte băuturi fermentate, necarbonatate sau spumoase.
- majorarea pedepsei aplicate pentru infracțiunea de contrabandă cu produse accizabile supuse marcării cu închisoare de la 2 la 7 ani. Prin această măsură se are în vedere alinierea limitelor de pedeapsă cu cele de la infracțiunea de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. (2) lit. a) din Codul Vamal.
Modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României
Actul normativ stabilește noi reglementări în materia infracțiunilor vamale în vederea punerii de acord a dispozițiilor art. 270 alin. (3) din Codul vamal cu Decizia Curții Constituționale nr. 176.
Astfel, sunt asimilate infracțiunii de contrabandă colectarea, deținerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscute ca provenind din contrabanda, dacă sunt depășite anumite cantități.
***