4 iunie, 2020

În continuare, spitalele internează doar cazurile încadrate ca urgențe, majoritatea bolnavilor fiind amânați  până după 15 iunie, reclamă Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Asociația cere Guvernului măsuri urgente de revenire la tratarea pacienților cu alte patologii decât Covid-19, întrucât se încalcă dreptul la sănătate.

De asemenea, COPAC solicită Avocatului Poporului „să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienților”.

Lista drepturilor pacienților încălcate de autorități, așa cum sunt ele prezentate de COPAC:

  • În continuare sunt internate doar urgențele. Pacienții sunt amânați până după 15 iunie;
  • Aparținătorii pacienților nu le este permis accesul în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Tăticii nu își pot vedea copiii nici chiar dacă își fac testul COVID, iar unele mame își așteaptă disperate micuții abia după ce iese rezultatul la test.
  • Pacienții sunt puși pe drumuri pentru a-și lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru și nu pot fi luate de familie;
  • Pacienții cu boli infecțioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport;
  • Încălcarea confidențialității diagnosticului pacientilor morți de covid, prin menționarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar și după moarte.
  • Dacă în luna martie când nu știam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze.

”Autoritățile trebuie să înțeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulți pacienți și nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situație extremă: interzicem orice drept și nu ne gândim niciun moment la binele pacienților. Se pare că ne-am pierdut și bunul simț și orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanți ai pacienților acest lucru ni se pare de neacceptat.

NU mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienților și vă solicităm urgent să luați măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, citat în comunicat.

Pandemia de coronavirus a perturbat grav serviciile de sănătate din toată lumea, mai multe țări raportând deja numeroase decese în rândul bolnavilor cu alte patologii, cazuri considerate victime conexe ale SARS-CoV-2, întrucât nu au avut acces la timp la servicii de sănătate.

Noul coronavirus a blocat activitatea în unele spitale, o parte a unităților din sistem au fost transformate în spitale exclusiv dedicate epidemiei, cadrele medicale din alte specialități au fost redistribuite pentru tratarea cazurilor Covid-19, toate acestea crescând numărul deceselor evitabile. Fără aceste reorganizări, sistemele riscau să intre în colaps, au explicat autoritățile.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: