Senatul va discuta peste o săptămână (3 mai) ordonanța ce reglementează acordarea și retragerea doctoratelor.
Marți, dezbaterea în plen a fost amânată, din lipsă de cvorum.
Legea este una organică, iar Senatul este cameră decizională.
Documentul trimis de guvern a fost deja amplu modificat în Camera Deputaților, unde s-au eliminat sancțiunile grave stabilite pentru coordonatorii de lucrări de doctorat plagiate.
Comisia de specialitate a Senatului a reintrodus două dintre sancțiunile ce figurau în OUG elaborată de guvern – retragerea titlului de coordonator de doctorate în cazul cadrelor academice care permit strecurarea tezelor conținând plagiate.
Însă, retragerea titlului de coordonator de doctorat se va face de către universitățile unde există aceste școli doctorale, adică instituțiilor care ai tolerat și până acum astfel de situații.
Cea mai importantă modificare operată la Senat este transferarea la nivelul universitățlor a dreptului de a acorda și retrage titlul de doctor.
Aceasta a fost, de altfel, prima variantă propusă de ministrul Educației, Adrian Curaj, pentru reglementarea acestor proceduri, dar ea a fost abandonată din cauza reacției unor organizații neguvernamentale nemulțumite că va dura foarte mult rezolvarea unor situații punctuale existente acum.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu mai apare în acest proces, rolul său fiind luat de o comisie de specialiști, tot a universității respective, care verifică lucrarea de dotorat înainte ca aceasta să ajungă la Senatul instituției pentru acordarea titlului.
Retragerea titlurilor acordate pe legea vechea se va face, în continuare, prin ordinul al ministrului educației.
Metodologia de evaluare a școlilor doctorale va fi stabilită de către Consiliul ARACIS, dar după consultarea Consiliului Național al Rectorilor. Ea va fi apoi aprobată prin ordin de ministru.