miercuri

8 mai, 2024

17 aprilie, 2020

Guvernele solide din punct de vedere fiscal vor putea pompa bani în companii fără a mai fi ”oprite” de regulile privind ajutorul de stat. Acest lucru ar putea crea distorsiuni, având în vedere că puține state, cel mai notabil Germania, dispun de astfel de resurse bugetare.
O soluție ar putea fi crearea unui fond pan-european, finanțat de Banca Europeană de Investiții, care să dea o șansă companiilor din toate statele europene, scrie Bloomberg.

Toate crizele economice mari creează două provocări. În primul rând, dispare lichiditatea necesară funcționării mediului privat, fie că e vorba de companii mari sau mici. În al doilea rând, capitalurile proprii sunt ”arse”, integral sau în mare parte. De capitalurile proprii depind însă investițiile și capacitatea firmelor de a se redresa după trecerea crizei.

Majoritatea companiilor au suferit o diminuare sau chiar o dispariție a veniturilor, ceea ce a dus la apariția unei crize0 de cash-flow. Mai multe propuneri au fost înaintate la nivel mondial pentru a asigura fondurile de care mediul privat are nevoie pentru a nu fi nevoit să renunțe la angajați, să anuleze contractele cu furnizorii și să pună lacăt pe afacere.


Una dintre propuneri este ca Banca Europeană de Investiții să pună la dispoziție lichiditate sub formă de finanțare imediată la dobânzi zero, cu sprijinul banilor furnizați de Banca Centrală Europeană.

Acest lucru este un pas în direcția corectă, notează analiștii Bloomberg, dar nu este suficient. ”Ține pacientul în viață, legat la aparate, dar nu duce la salvarea lui”, scriu ei. Creșterea datoriilor companiilor le crește riscul de insolvență și le lasă cu puține fonduri disponibile pentru investiții și creștere. Iar creșterea a fost anemică și înainte de pandemie în multe dintre statele zonei euro, în special în Italia.

Capitalul nu poate veni de la gospodăriile populației, deoarece și acestea se confruntă cu o scădere a veniturilor. În statele cu finanțe publice instabile, cum e Italia, nu poate veni nici de la guvern.

Dar, recapitalizarea companiilor cu fonduri guvernamentale va fi posibilă în anumite state europene, cum ar fi Germania. Acolo, statul se bucură de finanțe publice solide, iar suspendarea regulilor privind acordarea de ajutor de stat vor permite injecții robuste de capital în companiile locale, chiar și naționalizări în anumite industrii.


Acest lucru le va permite să fie mai competitive și mai agresive, respectiv să preia competitori europeni mai slabi. Acest lucru ar perturba principiile concurenței.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

În acest context, specialiștii Bloomberg propun înființarea unui fond pan-european, finanțat de BEI, ca vehicul principal de infuzie de capital în companii.
Acesta ar fi deschis și unor investitori pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii, companiile de asset management sau fondurile suverane.

Acest fond ar da o șansă tuturor companiilor europene de a concura pe o piață liberă și nu doar celor a căror guverne își permit să le țină în viață pe perioada pandemiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: