Ministrul delegat pentru, Energie Răzvan Nicolescu, a discutat joi cu un reprezentat Enel despre intenţia statului de a prelua câteva dintre operaţiunile din România pe care compania se pregăteşte să le vândă.
Preluarea s-ar putea face prin intermediul unor companii de stat şi a fost deja pregătită prin modificarea Legii privatizării.
Solicitarea ministrului Nicolescu i-a fost prezentată joi lui Luca D’Agnese, membru al boardului Enel şi responsabil pentru activitatea internațională a societăţii.
“Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului român cu privire la clarificarea situației dividendelor în societățile de distribuție deținute de Enel în România dar și faptul că din punct de vedere al statului român, rețelele de distribuție reprezintă active cu caracter strategic. În plus, i-am informat oficial că există interes din partea unor companii românești în ceea ce privește preluarea unor părți din operațiunile lor în România, existând sprijinul total al statului român pentru companiile cu acționariat românesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizării care anterior nu permitea companiilor de stat să cumpere alte societăți”, a declarat Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Enel a anunţat pe 11 iulie 2014 că vânzarea operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor.
În România, va renunţa la cele 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment holding BV).
Pe 23 iulie, Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei anunţa că va da în judecată Enel, la Tribunalul de arbitraj de la Paris, şi va cere plata a peste 500 de milioane de euro, întrucât compania nu a cumpărat la termen pachetul rezidual de acţiuni de la Enel Muntenia Sud.